De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

What’s in my bag – editie zindelijk worden/zijn!

Iedereen die een kindje heeft gaat het vroeg of laat meemaken. Het is tijd om de pampers/luiers vaarwel te zeggen en de onderbroekjes te verwelkomen. Ik heb het dan natuurlijk over het zindelijk maken van je kleintje

What’s in my bag – editie zindelijk worden / zijn

Bij Zoë had ik het geluk dat ze al interesse had in het potje en af en toe daar al een plasje op deed, na het plasje wilde ze wel graag weer haar pampertje aan. Lekker vertrouwd natuurlijk allemaal. Bij sommige gaat er een langere tijd overheen voordat je kindje aan zindelijkheidstraining toe is en bij andere is het binnen drie dagen gefixd. Niks is goed, niks is fout het ligt gewoon aan het ritme van je kindje. Die moet er namelijk aan toe zijn.

Op een gegeven moment dacht ik bij Zoë dat het wel eens tijd kon zijn om het echte werk aan te pakken. Gelukkig bleek ze er klaar voor en was het zindelijk worden binnen drie dagen gefixt.  Lees wel, ik ben drie dagen in en om het huis gebleven, vloerkleed was opgerold, potje stond in de huiskamer met een emmertje sop ernaast. Chocolaatjes lagen klaar in de koelkast voor als ze een poep of een plas had gedaan. We hebben er gewoon een heel feest van gemaakt, lekker chipjes eten en rijstwafels met pindakaas (lees extra veel drinken betekend veel plassen, dus veel oefenen)

Na drie dagen in en om het huis te hebben geleefd waren we er wel weer aan toe om op pad te gaan. Maar ja wat moet je allemaal meenemen als je kindje zindelijk is of aan het worden is. Daar had ik eigenlijk nog niet zo goed over nagedacht. Ik wilde liever geen pamper meer om doen, want dat is natuurlijk heel verwarrend voor zo’n kleintje.

Dus ja wat moet je dan allemaal meenemen. Hieronder kan je lezen wat ik allemaal meeneem..

Mijn tas

 

Ik gebruik voor een dagje uit of nu met het zindelijk worden een Fjallraven rugzak, deze is zeer handig in gebruik aangezien het best een lichtgewichte rugzak is en een pre voor mij dat hij waterafstotend is. Het formaat is 38 x 27 x 13 cm groot dus hij heeft een mooi formaat. Het voordeel is met een rugzak dat je je handen vrij hebt en nu vooral met zindelijkheid worden of zijn is dat gewoon heel handig. Wat zit er allemaal in mijn rugzak?

Naar het toilet

Een reis potje, van potette plus. Dit is een heel handig potje die je thuis en onderweg kan gebruiken als een toiletverkleiner. Als je hem opvouwt kan hij mee in je tas (formaat is 22 x 22 x 7). Er dienen wel speciale zakjes ingedaan te worden met korrels die de urine absorberen..

 

Toilletbril doekjes. Deze zijn speciaal voor kinderen. Extra groot zodat de hele bril en zijkant bedekt is en blijft. Als ze dan toch met de handjes de bril vasthouden dan zit er in ieder geval een stofje tussen

Waarom bovenstaande producten?

Ik ben zelf als de dood voor openbare toiletten wat dat betreft heb ik echt een licht vorm van smetvrees. Ze zijn altijd zo smerig, ik snap echt niet dat mensen soms zo een toilet achter durven te laten. Het liefst vermijd ik altijd de openbare toiletten maar when you gotta go, you gotta go! Met bovenstaande producten ben ik in ieder geval goed voorbereid als Zoë naar de wc moet.

Met de Potette Plus (reispotje) kan je kindje thuis op de toilet, want lees het is gewoon een toiletbril verkleiner en als je weg gaat is het gewoon een potje. Zo kan je kindje eventueel als het moet in de auto naar het toilet en anders op het invalide toilet. Zo komen ze in ieder geval niet in aanraking met vieze bacteriën. Voor als je kindje iets groter is en helemaal zindelijk, dan kan je kiezen voor de toiletbril doekjes. Scheelt weer wat ruimte in je tas.

Schoonmaken

Vochtige doekjes (alcohol vrij) die je ook door het toilet kan spoelen, dit blijft altijd handig om bij je te hebben. Niet alleen om de billen mee schoon te maken maar ook voor vieze handjes, mond en snotneus. Normaal heb ik altijd pamperdoekjes mee maar die mogen niet door het toilet gespoeld worden dus vandaar dus nu de vochtige doekjes.

Daarnaast heb ik ook twee pakjes zakdoeken mee, mocht er geen toiletpapier zijn dan kan je in ieder geval altijd nog een zakdoekje gebruiken.

Antibacteriele doekjes om het reispotje (de zitting) en handen mee schoon te maken als er geen water en zeep aanwezig is. Ik zei toch dat ik een beetje last heb van smetvrees..

Niet vergeten

Één of twee complete setjes met kleren (ligt eraan hoelang je op pad bent). Bestaande uit, onderbroekje, hemdje, tshirtje, vestje, broek, sokken en slippers/schoenen.

Een aantal ziplock zakjes, ja dit zijn zulke handige dingen. Ik gebruik ze overal en nergens voor. Mocht je kindje een ongelukje hebben gehad dan kan je hier alle natte kleren doen. Dicht zippen lek en geur vrij. Ideaal al zeg ik het zelf.

Eten/drinken

Flesje water bidonvorm, zodat Zoë er ook makkelijk uit kan drinken.

Wat eten denk aan koekjes, rozijntje, mueslireep, snoepjes. Ik heb altijd maar dan ook altijd wat eten bij mij. Ik krijg altijd op de gekste momenten trek en mijn maag kan ontzettend hard knorren haha..

Overig

Dan neem ik altijd een klein ehbo tasje mee. Hierin zitten, pleisters, kleine tube zonnecréme, vallen en stoten zalf, zetpil voor Zoë, asperine voor mij, nagelschaartje/vijltje, elastiekjes, knipjes, tampons, wat geld en een glucosezakje hypiofit (voor mensen met diabetici kan dit levens redden. Als je te laag zit met je bloedsuiker neem je een zakje en je bloedsuiker schiet dan een aantal punten omhoog zodat je weer in een “veilige zone” zit). Ik heb dit altijd bij mij, aangezien er een aantal familieleden diabeet zijn.

Het speentje, vooral als ze erg moe of is gevallen dan geeft een speentje even troost.

Dan natuurlijk voor mezelf ook nog een aantal dingen. Ik heb altijd mijn portomonee, huissleutel, telefoon, powerbank

Tips voor onderweg

Voordat je op stap gaat, laat je kindje altijd nog even gebruik maken van de toilet. Ik spreek uit ervaring als ze zeggen dat ze niet hoeven en na 5 minuten onderweg in de auto wel ineens te moeten plassen.

Als ik nu op pad ga met Zoë dan doen we altijd een spelletje zoek de toiletten. Want als je naar het toilet moet dan is er met zindelijkheids training soms nogal haast bij als je dan ook nog eens een toilet moet zoeken, ja dan gaat het 9 van de 10 keer mis. Dus kijk in het winkelcentrum, park, speeltuin, of waar dan ook waar de dichts bijzijnde toilet is. Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

In de auto, heb ik een puppy-pad over de zitting van het autostoeltje, dit is een speciale doek om honden zindelijk mee te maken. Deze doek absorbeert veel urine en is geur en lekvrij, zodat de autostoel droog blijft na een ongelukje.

Er bestaan ook zogenoemde oefenbroekjes, Dit zijn normale onderbroekjes met een speciale laag in het kruis. Mocht je kindje een klein ongelukje hebben dan is alleen het oefenbroekje nat en niet alle kleren.

Ik vind dit persoonlijk best handig voor als je een lange autorit hebt en onderweg niet veel kan stoppen of met het vliegtuig op reis gaat en je kan vanwege turbulentie of iets niet naar het toilet.. Voor thuis en kleine stukjes zou ik dit niet zo snel doen. Deze heb ik dan ook (nog) niet gekocht. Wellicht als we weer met het vliegtuig naar Nederland gaan.

Hopelijk heb je wat aan de tips gehad, als ik nog iets vergeten ben dan hoor ik het natuurlijk graag. Dit is voor mij namelijk ook de eerste keer dat ik zo’n tas moet meenemen.

Dit artikel bevat affiliatie links, voor meer informatie verwijs ik je door naar de disclaimer.

Alvast een heel fijn weekend gewenst!

 

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments

 • Wat een handige en vooral ook uitgebreide tips! Daar heb ik wat aan gezien deze periode bij ons ook aan begint te breken. Hoewel ik denk dat de stap naar onderbroekjes in plaats van een luier voor ons nog wel even weg is. Ik denk dat ik dat komende zomer lekker buiten in de tuin ga proberen 😉
  simone onlangs geplaatst…Zindelijk worden dreumes, nu al begonnen?My Profile

  • Dankjewel! Ja rustig aan doen hoor. Bij ons was het eerst ook gewoon af en toe een plasje op het potjes maar dan gauw pampertje weer aan. Tot op een gegeven moment ze ook snachts vaker droog was dacht ik dat ik het wel eens kon gaan proberen. Je kan ook de oefenbroekjes voor een begin periode gebruiken. Hier past precies een klein plasje in. Dus voor bij het oefenen ideaal.

 • Mijn dochter heeft ook een rugzak van dit merk. Ik vind het zo’n nare merknaam, want ik denk steeds dat ze ‘kanker’ zegt…. En die associatie raak ik niet kwijt.

 • Oh die toiletbrildoekjes zijn heel handig, wist niet eens dat dat bestond!
  Ik laat mijn zoontje altijd hangen boven een openbare wc, maar deze doekjes zijn een stuk praktischer.

  Thanks voor de tip!

  • Ja handig hé! Ik vind de openbare wc’s ook altijd zo vies en vooral met die grijpgrage handjes. Voor nu omdat ze net zindelijk is vind ik het reis potje praktischer. Strakjes als het wat beter gaat dan neem ik ook de doekjes mee.

 • Handige tips. Mijn oudste jongen begint het potje verhaal best interessant te vinden, al vertikt hij het om te gaan plassen op het potje. Misschien deze zomer inderdaad proberen en dan al deze tips nog een keer doorlezen.
  Rachel onlangs geplaatst…Avondroutine van een dreumesMy Profile
CommentLuv badge