De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Vliegen met een baby of kind? Hier vindt je de meest uitgebreide lijst met tips!

vliegtuig in de lucht

Ga je binnenkort op vakantie en wil je stress vrij vliegen met een baby en/of kind? Ja dat is mogelijk! Een goede voorbereiding is het halve werk. Vliegen met een baby of een kindje kan heel spannend maar ook zeer vermoeiend zijn. Aangezien ik samen met Zoë al meer dan 15 keer heb gevlogen, leek het mij leuk om jullie eens mijn tips en adviezen te geven.  Ik heb de tips ingedeeld als voorbereiding van vakantie/vliegreis, op de luchthaven en in het vliegtuig. De meest globale tips heb ik zoveel mogelijk geprobeerd achterwege te laten aangezien je dit eigenlijk overal kan lezen en dit toch meestal per organisatie verschillend is.

Vliegen met een baby of kind? Hier vindt je de meest uitgebreide lijst met tips!

Voorbereiding van vakantie/vliegreis

 1. Regel de juiste papieren, zodat je geen problemen hebt/krijgt bij de douane.
 2. Zorg dat je vooraf je stoelen reserveert in het vliegtuig. Het is niet vanzelfsprekend dat je als familie naast elkaar komt te zitten. Het ligt er maar net aan welke stoelen er op het moment van inchecken nog beschikbaar zijn. Check ook online al in, dit scheelt weer een hoop onnodige wachttijd.
 3. Lees veel verhalen voor over vakantie. Speel het een keertje na wat er allemaal gaat gebeuren. Bezoek een keer het vliegveld of ga een keertje vliegtuig spotten. Dit maakt het allemaal net wat minder spannend voor je kindje. Want deze weet dan in grote lijnen al wat er gaat gebeuren.
 4. Om alvast in vakantie sferen te komen, laat je kindje alvast gerechten proeven van het land. Zo weet je of je eventueel eten mee moet nemen/ of daar moet kopen.
 5. Vergeet geen medicijnen mee te nemen en doe deze in de handbagage. Denk ook aan een medische verklaring voor bepaalde medicijnen/ medisch paspoort/ vaccinatie boekje (ook wel het gele boekje genoemd)
 6. Maak thuis alvast een lange eetbare snoepketting. (dropveter, nibbits, snoepsleutels, etc.) Harstikke leuk om vooraf te maken en als deze eenmaal af is even opbergen en in het vliegtuig of auto weer geven. Ze zijn wel even zoet om het allemaal op te eten.
 7. Maak ook alvast samen een vluchtenboekje. Dit boekje neem je telkens mee als je met het vliegtuig gaat. De piloot/cabinepersoneel zal er wat leuks inschrijven, jij schrijft erin hoe de vlucht is verlopen. Hoe leuk is dit voor later als ze groot zijn.
 8. Bedenk alvast wat activiteiten om tijdens de vlucht te doen, laat de activiteiten niet langer duren dan ongeveer 20 minuutjes. Bijvoorbeeld: Memory met 2×5 kaartjes, Zoekboek met plaatjes, kaartspelletjes, mini loco, kleurboekje, nieuw tijdschrift, (voorlees)boekje, leuke tekenfilm op de tablet of telefoon neem wel een speciale kinder hoofdtelefoon (beter dan oordopjes en let op volumeregeling) en powerbank mee voor het geval dat hij leeg raakt.
 9. Print een routekaart uit hoe je gaat vliegen (in globale lijn). Zo kan je straks af en toe aan het cabine personeel vragen waar je bent en hoelang het nog duurt. Wat soms ook helpt is om een timer op je telefoon aan te zetten. Zo weet je kindje hoelang het nog duurt voordat ze er zijn. Dan ben je de vraag, zijn we er al.. een klein beetje voor.
 10. Koop cadeautjes voor in het vliegtuig en geef om elk uur een klein cadeautje, bijv. een autotje, iets waar je kindje helemaal gek van is, herbruikbare raamstickers. Je kan dit hulpmiddel ook inzetten als je kindje even van slag is. Want wat is er nu leuker dan een cadeautje uitpakken.
 11. Ik neem zelf altijd een heuptasje mee, nee niet zo eentje voor oude mensen maar een hippe. Aangezien je maar een stuk handbagage per persoon mag meenemen. Ik vindt het zelf niet zo’n tof idee om mijn belangrijke papieren/paspoorten, portemonnee in mijn rugzak of trolley te doen dus die doe ik in mijn heuptasje.. scheelt ook weer een hoop gezoek en stress bij de douane
 12. Geef je kind je oude fototoestel of telefoon en laat ze zelf al vanaf het begin ook vakantiefoto’s maken. Je zal versteld staan wat hier uit komt. Je zult dan ook de wereld zien door de ogen van je eigen kindje. Heel bijzonder.
 13. Trek je kindje comfortabele (laagjes) kleding aan, soms is het heel koud en het andere moment heel warm, met laagjes kleding kan je een beetje spelen. Neem ook slofjes of hele dikke sokken mee. Zo kunnen de schoenen uit en hebben ze toch lekker warme voeten. Ze kunnen nu ook netjes op stoelen staan zonder dat jij je zorgen hoeft te maken.

vliegtuig zwaaien

Op de luchthaven

 1. Neem de tijd, als jezelf haast hebt, zal je kindje dit ook merken en zich er tegen verzetten. Ga iets eerder van huis weg, maak tasjes met eten, stop onderweg een keertje. Laat je kindje ook helpen, koffers op de band zetten, paspoort afgeven bij douane, etc.
 2. Vlieg je via Amsterdam Schiphol? Breng dan zeker een bezoekje aan de babycare lounge. Je kunt elke dag van 6:00 uur tot 22:00 uur gratis gebruik maken van de Babycare Lounge. In de Babycare Lounge kun je afgezonderd je baby in bad doen, voeden en zelfs laten slapen in één van de zeven bedcabines: De Babycare Lounge bevindt zich op de Holland Boulevard (tussen lounge 2 en lounge 3) meer informatie vindt je op babycare lounge AMS Schiphol
 3. Je kan ervoor kiezen om je kindje helemaal uit te putten door veel te spelen en wakker te houden, zodat het erg moe is en hopelijk in het vliegtuig in slaap valt. Echter door de vele nieuwe indrukken lukt het kindjes niet/of moeilijk om in slaap te komen. Hierdoor kunnen ze erg vervelend worden, omdat ze dus nog niet geslapen hebben en erg moe zijn. Je kan er ook voor kiezen om je kindje voordat je gaat vliegen nog even lekker slapen zodat het uitgerust aan de reis kan beginnen. Je kent je kindje zelf het beste, dus kijk wat voor jou van toepassing is.
 4. Neem dan een opblaasbal/ballon mee voor achter de douane neemt weinig ruimte in beslag en zo kunnen ze toch even lekker hun energie kwijt (erachteraan rennen, omhoog gooien etc). Ook zijn er op de diverse luchthavens kleine hoekjes ingericht met speeltoestellen, denk hierbij aan een glijbaan, een televisiescherm) waar ze nog even de energie kwijt kunnen.
 5. Je mag gewoon eten meenemen, kies voor handige en gezonde snacks voor onderweg. Zoals vers gedroogd fruit, fruit bijv. banaan, appel, kaasblokjes/babybel/cheesestrings, snoep komkommertjes, paprika reepjes, baby worteltjes, tomaatjes (voorgesneden), soepstengels, rijstwafels, nakd mueslirepen, rozijntjes, zoutjes, ontbijt koek. Neem ook wat normale snoepjes en of chipjes mee. Let er wel op hoe meer snoep met suiker hoe drukker ze worden en dat is nu net wat je eigenlijk niet wilt in een vliegtuig..
 6. Voor kleine kinderen geldt qua drinken de hoeveelheid die ze nodig hebben. Ik neem voor Zoë altijd een volle drinkfles (water) mee, een klein reisflesje karvam cevitam en wat theezakjes. Hier hebben ze nog nooit moeilijk om gedaan. Toen Zoë nog kleiner was deed ik altijd een literfles water meenemen voor de melk (flessenvoeding). Ook nam ik gewoon billen crème, neusspray ed mee. Stop het allemaal wel in een apart tasje (ook de melkpoeder) want ze gaan het testen. En zo houd je ook de rij niet op.vliegen met kinderen
 7. Neem een draagzak/buggy mee, let op de draagzak moet wel afgedaan worden bij de security controle. Dit zorgt soms voor veel gestuntel. De buggy mag je meestal meenemen tot aan de gate. Hierna wordt deze in het ruim gelegd. Let op, bij aankomst bestemming zal deze niet altijd bij de gate liggen, vaak krijg je de buggy weer terug bij de bagageband. Je zult je kindje en handbagage in dat geval dus moeten zelf moeten tillen/dragen.
 8. Meestal worden families met kinderen omgeroepen om als het eerst te gaan boarden. Dit heeft zo zijn voor en nadelen. Voordelen zijn, je hebt rustig alle tijd om je zitplekje in orde te maken, koffers op te bergen in de bagagebakken en evt vragen te stellen aan het cabine personeel. Nadeel, je kindje moet langer stil zitten op de stoel, wij gaven altijd bij het grondpersoneel aan dat een van ons alvast de stoelen en de koffers in orde maakte terwijl de andere nog met het kindje wacht. Zo kan het nog even lekker zijn/haar energie kwijt. Laatste toiletstop doen etc. meestal is het ook zo dat als iedereen geboard is en jij gaat zitten je meestal nog maar een kwartiertje hoeft te wachten voordat je gaat taxiën en opstijgen.
 9. Stop een extra lichtgewicht tasje/shopper in je handbagage. Zo kan je de spulletjes die je nodig hebt tijdens de vlucht na de douane/security controle daarin overpakken en je koffertje of tas kan je in de bagagebak stoppen. Zo hoef je niet telkens op te staan en je koffer/tas te pakken.

Ik doe altijd 1 ziplock zakje voor verschonen, een (koel)tasje met snacks en drinken en een klein tasje met speelgoed. Ook zijn deze tasjes erg handig voor op de plaats van bestemming voor evt. boodschappen of strand.

 1. Reis je met een baby of kindje wat nog niet zindelijk is neem dan genoeg pampers en billendoekjes mee. 2 extra setjes kleren en ook een setje kleren voor jezelf. Denk hierbij niet alleen aan de vliegreis maar ook een eventuele vertraging. Ik ging altijd uit voor elke 2 uur onderweg één pamper, en 2 extra..
 2. Neem altijd een grote sjaal of poncho of een lichtgewicht dekentje mee in je handbagage. Het kan heel koud zijn in het vliegtuig en dan heb je in ieder geval iets om over je heen te leggen. Heb je het niet koud dan gebruik je het gewoon opgerold als kussentje. Extra tip spuit hier ook een lekker geurtje op (niet teveel natuurlijk) in het vliegtuig ruikt het altijd zo muffig. Ook erg handig als er weer eens iemand een scheet laat nu kan je je sjaal voor je neus houden waarbij je je eigen geurtje ruikt.

vliegreis

Tijdens het vliegen

 1. Vergeet niet het vluchtenboekje af te geven aan het cabinepersoneel, heel soms mag je kindje nog in de cockpit kijken. Maar wees niet teleurgesteld als het niet mag, er gelden natuurlijk gewoon veiligheidsregels.
 2. Wandel veel met je kindje door het gangpad. Laat je kindje dit niet alleen doen, in verband met dat er altijd mensen zijn die dit niet op prijs stellen. Let er ook op dat je het cabinepersoneel niet hindert.
 3. Vraag aan het cabine personeel of je kindje met iets kan helpen, meestal aan het begin van de vlucht worden er kleurplaten en potloodjes uitgedeeld en aan het einde van de vlucht worden er pepermuntjes uitgedeeld, je kindje kan/mag hier meestal wel bij helpen.
 4. Heeft je kindje last van de oren tijdens het stijgen en landen? Geef het dan 15 minuten voordat je gaat opstijgen en landen een snufje neusspray zoutoplossing. Dit maakt de neus en keel vrij waardoor ze minder last hebben. Neem ook iets mee waar je goed mee kan slikken, drinken, kauwgom, lolly, pepermuntjes, snoepjes. Zo haal je heel snel de druk van je oren af. Wat ook vaak helpt is om twee plastic/papieren bekertjes met een warme doek erin over de oren heen te houden. Ook bestaan er speciale oordopjes voor kinderen om plotselinge drukteverschillen op te vangen. Hier heb ik zelf geen ervaring mee, maar je kan ze hier bestellen.. oordopjes voor kinderen

Ps. mocht je kauwgom willen eten koop dit vooraf want op bijv. Schiphol kan je niet kopen in verband met de troep die sommige mensen achterlaten.

 1. Moet je je baby/kindje verschonen, let erop dat het verschoonplankje in de wc ontzettend klein/smal, hard en krap is. Neem in ieder geval een speciaal verschoonmatje mee zodat je kindje wat zachter maar ook schoon ligt. Het vergt wel wat behendigheid om je kindje te verschonen maar het is mogelijk!
 1. Wil je een flesje geven met warm water? Geef dan een lege fles aan het cabine personeel zij zullen een flesje water opwarmen, zorg dat jezelf nog een beetje koud water hebt. Ik heb namelijk een keer gehad dat ik best wel warm water terugkreeg voor de flesvoeding. Te warm voor Zoë om te drinken, kort daarna gingen we al taxiën en was er weinig tijd om het af te laten koelen. Gelukkig hadden we een klein flesje water bij ons zodat we het nog op tijd konden mengen zodat het kouder werd, echter was ik een beetje in paniek omdat we al snel de lucht in gingen en gooide ik het halve flesje water om af te koelen over mijn eigen broek heen. Mijn advies is ook om niet in paniek te raken, het komt altijd wel goed!
 2. Is je kindje moe en kan het niet slapen vanwege de drukte? Vraag aan het cabinepersoneel of je je kindje achter het gordijn in het keukentje in slaap mag wiegen. Meestal doen ze hier helemaal niet moeilijk over, tenzij het natuurlijk serveertijd is. Hier komen ze sneller tot rust dan in een stoel waar ze hun draai niet kunnen vinden.

Alle foto’s komen van pixabay.com

Zo dat waren weer heel wat tips en voor het vliegen met een baby/kindje. Hopelijk zullen deze tips je helpen om de vliegreis wat soepeler te laten verlopen. Mocht je nog vragen hebben of heb je zelf nog goede tips, laat ze dan hieronder achter bij de comments.

Ps heb je mij al toegevoegd op Social Media? Ik ben te vinden op Twitter, Instagram, Facebook en Bloglovin.

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments

 • Wat een goede tips !!!
  Vooral het in orde maken van papieren erg belangrijk!!
  Ook het voorbereiden op het vliegen is een goed idee
  Veel over vertellen en lezen samen 🙂
  MamaIssues onlangs geplaatst…Het MamaIssues.nl CaféMy Profile

 • Wat doe je tegen het huilen?

  • Troosten natuurlijk? en kijken waarom je kleintje huilt. Vieze pamper? Even verschonen. Is het moe? Dan kan het gewiegd worden, speentje of een warme fles krijgen. Last van de oortjes? Dan kan je bovenstaande opties natuurlijk proberen en soms wil je kleintje gewoon aandacht of is het bang. Het is natuurlijk een hele onderneming voor een kleintje om te vliegen met allemaal nieuwe indrukken. Dat moet natuurlijk verwerkt worden. Ga niet zeggen dat het moet stoppen met huilen want dan wordt het meestal erger. Probeer rustig en kalm te blijven hoe moeilijk soms ook. Maar jij bent op dat moment de rust voor je kindje en meestal doet je kindje dat voorbeeld volgen. Ik hoop dat ik hiermee je vraag een beetje heb beantwoord?

 • Ik schreef zelf ook eens een blog met tips om te vliegen met een kleine. Mijn belangrijkste tip is altijd; wees relaxed. Dan is je kind dat ook. Onze dreumes heeft al diverse lange vluchten gemaakt en nooit gehuild. Hij is druk bezig met spelen, slapen, eten en weer spelen. En ik merk echt dat dat zo is, omdat hij onze gemoedstoestand overneemt. Maar kan me voorstellen dat veel mensen sowieso zenuwachtig zijn om te gaan vliegen met een kleine. Je weet nooit van te voren hoe dat gaat verlopen. Dus daarom; let it go 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Een tweede zwangerschap, hoe anders is dat nou?My Profile

 • Even alle tips gelezen voordat we dinsdag gaan vliegen naar Bali. Ik geloof dat ik alles wel in orde heb. Nu nog even relaxt worden 😉

  • Hoi Claudia,
   Super, Dat relaxte komt vanzelf wel hoor. Gewoon meegaan in de ‘vakantie’ flow. Ik wens jullie een super goede vlucht en een hele mooie reis. Ben erg benieuwd naar de mooie fotos
CommentLuv badge