De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Uitstap | Zoo de Castellar, Animal Rescue Center – Castellar de la Frontera

leeuw

Sinds 1998 is er in Andalusië om preciezer te zijn in Castellar de la Frontera een Animal Rescue Center geopend. Gewonde en gesmokkelde dieren worden hier opgevangen, nagekeken en krijgen in dit rescue center een kans op een beter leven. Wij waren natuurlijk ontzettend benieuwd hoe dit allemaal in zijn werk gaat en besloten een bezoek te brengen. Wil je meer weten? Lees en kijk dan snel verder!

Uitstap | Zoo de Castellar – Centro de Rescate Animal


Op anderhalf uur rijden vanaf Malaga vindt je het plaatsje Castellar de la Frontera. In deze plaats bevindt zich het Animal Rescue Center, Zoo de Castellar. Ik durf het geen dierentuin te noemen maar je vindt hier wel allerlei soorten dieren terug die je ‘normaal’ gesproken ook in een dierentuin terug ziet. Dit Animal Rescue Center is in 1998 opgericht door particulieren om gewonde en gesmokkelde dieren (door de douane in beslag genomen dieren) een tweede kans op leven te geven. De meeste dieren die in dit Rescue Center wonen zijn slachtoffer geweest van de helaas nog steeds groeiende zwarte markt.


In 2002 heeft Zoo Castellar zijn deuren geopend voor het publiek aangezien het weinig tot geen steun/subsidie kreeg van de overheid. Om toch wat geld te verdienen om de dieren te kunnen blijven voeren, verzorgen, mooiere/betere ruimtes te kunnen creëren waar de dieren verblijven en om (helaas) nog meer dieren te kunnen opvangen. Donaties zijn dan ook meer dan welkom!

zoo castellar plattegrond

Het rescue center is klein, maar toch heel groots opgezet. Helaas zijn de verblijven waar de dieren zich in bevinden niet ontzettend groot. De meeste dieren blijven hier totdat ze een plekje kunnen krijgen in een dierentuin of zelfs in het wild terug gezet kunnen worden. Sommige dieren wonen hier helaas al jaren..


De entree is in ieder geval ontzettend spectaculair, het is een liggende baobab boom.


Onlangs is er een welpje geboren (in het fokprogramma). Zoë vond het waanzinnig om te zien en bleef maar voor het hek staan. Toen het welpje begon te roepen naar zijn mama werd het toch wel erg spannend en zijn we verder gaan lopen.

De interactie tussen mens en dier is hier echt zo mooi. Je kan de dieren van ontzettend dichtbij observeren. Ik was persoonlijk wel heel erg aangedaan. Want hoe haal je het in je hoofd om zulke machtige dieren te smokkelen of als huisdier te houden. Je merkt gewoon aan de houding van sommige dieren dat ze deels tam zijn. Want ze komen gewoon naar je toe.


Zoo Castellar beschikt ook over zijn eigen dierenkliniek waar ze met de beste technische middelen de dieren kunnen behandelen. Omdat het rescue center een particulier initiatief is, werken ze met een team van dierenartsen in opleiding. Een win – win situatie dus. De gewonde dieren worden hier behandeld, maar ook is er een revalidatie programma, een fok programma voor met uitsterven bedreigde dieren en een trauma programma.

Ze hebben zelfs een volledig uitgeruste operatiekamer met de beste apparatuur en een laboratorium om zo snel mogelijk de gewonde dieren te kunnen helpen.

Op aanvraag mag men ook een kijkje nemen in de dierenkliniek. Vrijwilligers laten dan de ruimte zien en geven uitleg met wat er hier allemaal is gebeurt. Ook laten ze een gedeelte van het fokprogramma zien.

Als je een stukje verder wandelt kom je uit in een waanzinnige ruimte met 3 hele grote tijgers. Deze tijgers zijn helaas niet meer in het wild uit te zetten, aangezien ze vroeger door mensen werden gehouden en dus deels tam zijn. Ze kijken dan ook niet op of naar je om. Tenzij ze wat aandacht willen dan schuren ze tegen het raam aan, met andere woorden ik wil gekroeld worden..

Er leven ook ontzettend veel apen die zijn gesmokkeld en dus in beslag zijn genomen door de douane. Ze hebben de apen verblijven zo ontzetten leuk gemaakt dat de aapjes van het ene verblijf naar het andere kunnen komen. Ze hebben dus een hele grote speeltuin tot hun beschikking. Dit in tegenstelling tot de wat grotere (gevaarlijkere) dieren. Daar hebben ze gewoon (nog) geen geld voor.

Natuurlijk kan het ook niet anders dan dat er ook reptielen zijn opgevangen. Je ziet hier vogelspinnen, slangen maar ook schorpioenen.

Er is zelfs een soort van speeltuintje gecreerd waar kinderen/bezoekers kennis kunnen maken met geiten, lama’s, feniks vosjes en nog heel veel meer. Het zijn dus niet alleen maar ‘wilde’ dieren hier in het opvangcentrum. Er lopen genoeg vrijwilligers rond die graag hun kennis en ervaring met je willen delen. Ook zijn er momenten dat je sommige dieren mag voeren en/of mag vasthouden (natuurlijk met behulp en onder toezicht van de vrijwilliger).

Het rescue center heeft ook een gedeelte waar cavia’s, konijnen, stekelvarkens en natuurlijk ontzettend veel vogels worden opgevangen. Bijna al deze dieren zijn door de douane onderschept en hier terecht gekomen.

Deze ocelotten zijn bij mensen weggehaald. Ze konden er niet meer voor zorgen. Ook deze zitten in het fokprogramma, zoals je kon zien aan de foto van de dierenkliniek.

Ook deze gieren zijn door de douane in beslag genomen. Echter omdat ze de vleugels hebben ingeknipt kunnen ze nooit meer in het wild uitgezet worden.

Je ziet het al op het bordje staan.. Ook deze vogels zijn door de douane in beslag genomen.

Er leven ook twee panters. Toen wij bij dit hok kwamen, werden ze net gevoerd. We konden dus helaas niet vragen hoe deze mooie beesten hier terecht zijn gekomen..

Toen we over een bruggetje heen liepen, zagen we daaronder een oud zwembad, met jawel..

Spot jij hem? Een krokodil. Alles in dit park heeft de eigenaar zelf (en met behulp van vrijwilligers) in elkaar gezet en gebouwd, zonder enige hulp van buitenaf. Je ziet gewoon ondanks dat er al heel veel oud en echt aan vervanging toe is, dit met heel veel liefde is gedaan.

Nog meer vogels..

Dit is Zeus de lynx en woont hier al sinds 2005, hij is helaas ook het slachtoffer geworden van de zwarte markt. Ik snap echt niet wie het in zijn hoofd haalt om deze prachtige dieren als huisdier te nemen.

En nog meer aapjes.. Dit buizen systeem zie je door het gehele park terug. Deze kleine aapjes kunnen je dus overal volgen. Echt superleuk gedaan.


Otters…

en toen gingen we het hok in van de nachtdieren..


Er leven hier ontzettend veel vleermuizen en onlangs is er ook een babyvleermuis geboren.


Deze vari-aapjes waren ontzettend tam. Ook hier was weer een vrijwilliger bij. Ze gaf ontzettend veel uitleg en je kon een zakje met nootjes bij haar kopen die je dan mocht voeren. Nou dat wilde deze dame natuurlijk wel. In het begin vond ze het toch wel een beetje eng. Maar omdat ze niks deden, durfde ze het toch wel aan. Ik kan je vertellen dat ze echt ontzettend fluffy en zacht zijn.

 


Aan het einde van de wandeling, vlakbij de uitgang zit nog een piepklein souvenir winkeltje. Alles wat je hier koopt, gaat qua geld direct weer het park in. Op deze manier vind ik het helemaal niet erg om iets voor Zoë te kopen. Je ziet gewoon waar het geld naar toe gaat en dat ze het hard nodig hebben.

Al met al vond ik dit een hele bijzondere ervaring en echt een aanrader. Mijn ogen werden echt even geopend met hoeveel dieren er gesmokkeld zijn en nog steeds worden. Dieren die ze verminkt hebben en dus nooit meer in het wild terug gezet kunnen worden. Grote wilde dieren (zoals de tijgers, leeuwen en zelfs de krokodil) die ze gewoon als huisdier wilden houden.. ik kan er echt met mijn hoofd niet bij… Hoe halen mensen dit in hun hoofd. Bij sommige verblijven heb ik echt mijn tranen moet wegvegen want dit gun je deze mooie beesten gewoon niet.

Ik vind het echt een prachtig initiatief wat ze hier hebben neergezet. Ondanks dat er veel in het park aan vervanging toe is en de meeste verblijven klein zijn. Zie en merk je dat de mensen die hier vrijwilliger zijn, dit werk met hart en ziel doen. Ondanks dat sommige van de vrijwilligers weinig tot geen Engels spreken, proberen ze je toch met handen en voeten het één  en ander uit te leggen.

Als je een keer naar de Costa del Sol op vakantie komt, vind ik echt dat je een bezoek moet brengen aan dit rescue center. Je ogen worden gewoon weer even geopend van hoe slecht de mens kan zijn. En mocht je portemonnee het toelaten om een donatie te doen.

Wij zullen zeker nog een keer terug gaan naar deze bijzondere plek.

Heel fijn weekend allemaal! 😘

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge