De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Uitstap | Teleférico Benalmádena – Costa del Sol


Teleférico Cablecar Benalmadena)

Als je de mooiste uitzichten van de Costa del Sol wilt zien dan is het een must om een uitstap te maken met de Teleférico oftewel de kabelbaan. Je gaat naar een prachtig natuurgebied met waanzinnige uitzichten. Trek wel comfortabele schoenen aan want je kan er ook prachtige wandelingen maken. Ook zijn er diverse vogelshows die je kan bewonderen. Ben je benieuwd? Kijk en lees dan met mij mee.

Een reis door de lucht met de kabelbaan Benalmádena – Costa del Sol


De beste tijd om met de Teleférico te gaan is in de ochtend daar het in de middag boven (als het niet bewolkt is) veel te heet is. Kom niet te vroeg want dan sta je gewoon voor een gesloten hek.. zoals bij ons het geval was. Het ging bij ons in het voorseizoen pas om 11 uur open. Mocht je echt speciaal voor de uitzichten komen, let er dan wel op dat je een dag uitkiest met strakblauwe lucht.

Niet vergeten!: goede schoenen met stevige zool (slippers zou ik echt niet aanraden) zonnecrème met hoge factor, een petje en een shirtje om eventueel je schouders mee te bedekken. Wij hadden zelf ook een grote fles water meegenomen. Dit kan je natuurlijk ook bij een van de barretjes kopen, maar is natuurlijk dan wel aan de prijs. Als het niet bewolkt is, is het echt extreem warm daarboven en er zijn bijna tot geen schaduwplekken te vinden.

Ik zou het niet aanraden om met een rolstoel/rollator of kinderwagen/buggy naar boven te gaan.

Als het hek eenmaal geopend is dan wordt je gelijk getrakteerd op een prachtig kunstwerk. Het zijn windmolentjes dus als er een beetje wind staat is dit natuurlijk erg leuk om te zien.

Bij binnenkomst is er al gelijk een bar waar je eten en drinken kan bestellen, ook zijn er gewoon (nette) toiletten aanwezig.


Bij het zitgedeelte van het barretje heb je een leuk uitzicht op de bakjes van de kabelbaan. Je ziet ze een voor een omhoog en naar beneden komen.

Net naast het barretje is de wachtrij voor de kabelbaan. Om je een klein beetje te vermaken hebben ze een miniatuur kabelbaantje naast de rij gezet. Zodat je iets ‘te kijken’ hebt. Ze proberen zoveel mogelijk families samen te laten gaan. Dus je zal (bijna) niet met vreemde mensen in een bakje komen te zitten. Het bakje stopt niet maar maakt langzaam een rondje, dus er is genoeg tijd om in te stappen. Pas wel op je hoofd, want de instap is nogal laag.

Als de deuren sluiten dan begint de reis naar boven. De tocht naar boven naar de berg Calamorro is om en nabij de 3 kilometer en duurt ongeveer 15 minuutjes.


Onderweg zou je het audiosysteem aan kunnen zetten. Er schijnt hier iets over de omgeving verteld te worden. Echter bij ons deed het audiosysteem het zowel op de heen als op de terugweg niet. Voor ons niet zo’n probleem want wij genoten enorm van de stilte met de daarbij behorende uitzichten..

Foto’s maken is een hele kunst aangezien de raampjes vol met krassen zitten. De enige mogelijkheid is om een klein raampje open te schuiven en hier je hand met camera uit te hangen.. je krijgt helaas daardoor wel wat scheve foto’s.

Het eerste gedeelte van de reis krijg je de uitzichten van de plaats Arroyo de la Miel te zien en in de verte zie je ook Benalmádena Costa.


Hoe hoger je met de kabelbaan komt hoe verder en groter het uitzicht wordt (logisch natuurlijk ook). Hier zie je bijvoorbeeld de plaats Benalmádena en de kustlijn van Malaga.

en hoe hoger je komt hoe stiller het word echt heel bijzonder. Eigenlijk heel raar dat wij in het normale leven deze echte stilte niet meer ‘horen’.


Zodra je de top bereikt, dan ben je ongeveer zo’n 769 meter boven zeeniveau.

Als je eenmaal uit het bakje van de kabelbaan stapt, worden er gelijk foto’s gemaakt die je later kunt kopen bij de kiosk. Hoeft niet, mag natuurlijk wel. Daarna zie je ook gelijk bewegwijzering borden staan. Hier kan je de diverse wandelroutes kiezen. De Zuid (Sur) route is het minst moeilijk en hier kan je de gehele kustlijn van Malaga bewonderen.


Ook boven op de berg vindt je weer diverse eet en drink barretjes terug.

De fotokiosk is de plek waar je de gemaakte foto’s kunt bekijken en eventueel kan laten afdrukken. (dit kan gewoon een foto (diverse formaten) zijn maar ook in een sneeuwbol en/of sleutelhanger) Ook is er natuurlijk een mogelijkheid om souvenirs te kopen..

Dit is het centrale uitkijkpunt waar je dus waanzinnig uitzicht hebt over de kustplaats Benalmadena, een klein stukje Malaga en in de verte zie je ook de bergen van de Sierra Nevada

Altijd leuk om te zien waar de diverse welke hotels liggen.

De Noord (Norte) route heeft een redelijk moeilijke pad. Voor Zoë (3,5 jaar) was het redelijk goed te doen. Al hield ik haar natuurlijk wel heel goed vast. Het klimmen en klauteren vond ze zelf helemaal geweldig!

De uitzichten die je vanaf dit punt kunt zien zijn het dorp Mijas en het noordelijke gedeelte van Malaga met de Guadalhorce vallei in de achtergrond.


Zoals je kunt zien is het niet handig om hier met je slippertjes te wandelen. Goede schoenen zijn dus echt een must!

Klimmen en klauteren..

Onderweg zal je heel veel verschillende soorten planten, bloemen en struiken zien. Zoals bijvoorbeeld de dwerg palmboom, rozemarijn/thijm struiken en nog heel veel meer. Veel mensen plukken deze specerijen/plantensoorten voor het maken van traditionele medicijnen.

Als je geluk heb dan zie je hier ook berggeiten, vossen, wilde zwijnen en heel veel verschillende vogelsoorten.


Als je eenmaal de top van de berg Calamorro ook wel Calamorro Peak genoemd hebt bereikt dan zit je op zo’n 800 meter boven zeeniveau. Je hebt hier prachtige vergezichten. Ze hebben hier ook een aantal stenen bankjes neergezet zodat je even op adem kunt komen en kan genieten van de mooie uitzichten.

Want op een heldere dag zou je hier als je naar het Westen kijkt helemaal naar Gibraltar kunnen kijken en als je naar het Oosten zou kijken dan zie je de prachtige sneeuwbergen van de Sierra Nevada, terwijl als je dan naar het Zuiden zou kijken je de Afrikaanse kust zou moeten zien. De vergezichten zijn dus bij een strakblauwe lucht gigantisch.

Vanaf hier zijn er ook diverse wandelroutes naar beneden (naar de start van de kabelbaan) Let wel; je moet hier wel redelijke ervaring met wandelen voor hebben.Als je dan weer eenmaal weer bij het startpunt bent, zou je ook nog naar een vogelshow kunnen gaan. Deze begint in het voorseizoen om 13.00 Zoë en ik deden er ongeveer een uur over om helemaal naar de top en weer terug te wandelen/klimmen/klauteren. Wij moesten dus even wachten totdat de vogelshow zou gaan beginnen. Geen enkel probleem want er valt genoeg te zien.


In de vallei van de adelaars zijn er  tentoon/voorstellingen met verschillende vogels. Je moet dan denken aan, valken, adelaars, uilen en gieren. Je krijgt hier veel informatie over het leefgedrag en de vogels mogen ook “vrij” rondvliegen.
Dit is een van de trainers/verzorgers die verteld ontzettend veel over de vogels. Ook worden er voor verschillende oefeningen mensen uit het publiek geroepen. Denk hierbij aan eten in de lucht gooien en de vogels vangen dit eten door middel van een snoekduik in de lucht op.

Ook zijn er wat leuke oefeningen waarvoor de hulp van kinderen wordt ingeroepen. (Er wordt dan geroepen All the children can come forward) Wat wel jammer is en ik ook achteraf gemeld heb, is dat ze wel de leeftijd er bij moeten vermelden bij het roepen. Zoë wilde graag bij een aantal oefeningen meedoen. Maar er werd telkens als ze heel stoer naar voren kwam gezegd dat ze te jong was. Dus dat was echt dikke tranen en huilen, ze snapte dus niet waarom de andere kindjes wel mochten en zij niet.. Frustrerend voor een meisje van 3,5 jaar natuurlijk.  Begrijpelijk voor de veiligheid maar voor ons, voor Zoë een dikke domper op de dag.Ze hebben ook een speciaal broed/fok programma om de vogels die redelijk bedreigd zijn weer tot populatie te brengen. Aan het einde van de show mogen sommige mensen de babyvogeltjes iets te eten voeren met een pincet..

Als de show rond 14 uur is afgelopen dan wil gelijk ook iedereen weer naar beneden. Er staat dus een gigantische wachtrij voor de kabelbaan. Wij hebben nog een bezoek gebracht aan de fotokiosk om wat leuke foto’s te kopen en hebben lekker een ijsje gegeten. Toen we daarmee klaar waren was de rij ook al zo goed als verdwenen. Let wel op, het was bij ons echt strakblauwe lucht, weinig schaduw dus echt snikheet. Bereid je hier wel op voor!

Hetzelfde systeem als de reis naar boven. De bakjes maken een rondje en stoppen niet..


Hierbij nog een foto van de verschillende routes die men kan lopen vanaf de top van de berg. Er waren bij ons toch van die toppers die zich aan een wandeling hebben gewaagd.. want..


Je ziet ze hierboven in het rood wandelen. Wij zaten heerlijk in het bakje na te genieten van een leuk ochtendje uit.

En dit was alweer ons avontuur door de lucht in de Teleférico. Wij zullen zeker nog een keertje naar boven gaan. Alleen al voor de stilte en de prachtige uitzichten. 

Heb jij weleens een ritje gemaakt met een kabelbaan? Ik ben benieuwd wat je er van vond en lees het graag bij de comments. Een heerlijk dag gewenst vandaag!?

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge