De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Uitstap | Lobopark – Antequera

wolf

Een tijdje geleden hebben wij een bezoek gebracht aan het Lobo park (wolven park). In dit park kan je wolven in hun natuurlijke habitat bezichtigen, observeren en leren begrijpen. Want wist je bijvoorbeeld dat wolven één van de meest sociale en team georiënteerde dieren ter wereld te zijn. Ik namelijk niet. Wil je meer weten? Kijk en lees dan snel verder..

Lobopark

welkomstbord

Het Lobo Park (Wolven park), is één van de weinig beschermde ongerepte natuur- en dierenpark gebieden (40 hectare) in het hart van Andalusië – Antequera. Het is een privépark opgericht door Daniel Weigend en Alexandra Stieber in 2002. In 2004 hebben ze het park opengesteld zodat mensen een dagje konden komen genieten van de wolven, leren over hun verschillende levensgewoonten, de verschillende soorten wolven en hoe deze onderling verschillen van elkaar.

Een waanzinnig park waar je wellicht voor het eerst in je leven echt oog in oog kunt staan met de diverse wolven.

wolf
Alaska-toendra

welpjes

Het Lobo Park is de thuisbasis van 3 verschillende wolf soorten (de Europese, Alaska-toendra en de inheemse Iberische wolven).
spottersplaats

In tegenstelling tot veel andere parken waar wolven ondergebracht zijn, maken ze de wolven hier niet tam. In plaats daarvan zijn de oudere (eerste wolven die in dit park kwamen) voldoende gesocialiseerd en hebben ze hierdoor de aangeboren angst voor mensen kunnen verwijderen.. De jonge wolven leren van hun ouders dat ze zich veilig kunnen voelen als er mensen in de buurt zijn. Dit gaat van generatie op generatie. Veel van de wolven die in dit reservaat leven zijn dus ook nog nooit door een mens aangeraakt. Hierdoor kunnen wetenschappers maar ook mensen die zich in wolven interesseren, de wolven komen bestuderen en observeren.

Hierboven zie je dus hoe een observatiepunt/spottersplaats eruit ziet. Voldoende schaduw en een mooi groot hek – want tja het blijven natuurlijk wilde dieren


groepsrondleiding


lobopark kindvriendelijk

Wij vonden het wel een keer interessant om de wolven te observeren en kozen dus voor een begeleide wolvenrondleiding (overig niet gesponsord, gewoon interesse in verschillende diersoorten)

Het Lobo Park organiseert namelijk meerdere keren per dag bepaalde rondleidingen met een deskundige gids in het Spaans en Engels zodat je wat te meer te weten komt over hoe de wolven zich in de ‘echte’ wereld gedragen. Je wandelt door het ontzettend grote park en kan bij de diverse observatiepunten.spottersplaatsen de wolven met uitleg observeren. Alle vragen worden beantwoord en na deze tour die overigens ongeveer anderhalf uur duurt ben je een heel stuk wijzer over de leefwijze van de 3 verschillende wolf soorten. Ons werd dus ook verteld dat de Alaska Toendra wolf (die mooie witte) met uitsterven is bedreigd.

Aan het einde van de tour werd er ook gevraagd wie er interesse had om een wolf te adopteren. De bijdrages verschillen van 25 euro voor 3 maanden, 50 euro voor 6 maanden en ga zo maar door. Van dit geld worden de kosten van het snacks geven tijdens de tour, de dierenarts en de onderhoudskosten ondersteund. Je krijgt dan een certificaat van adoptie en een biografie van je eigen uitgekozen wolf..


wolven zijn best eng

De wolven worden overigens niet gevoederd maar vangen hun eten zelf. Denk aan konijnen, zwijnen, knaagdieren en vogels. Tijdens de tour krijgen ze wel snacks. Denk aan kleine stukjes vlees die over het hek heen worden gegooid zodat je de wolven beter kan observeren en fotograferen.

Elke wolf krijgt een eigen rol om de roedel te beschermen. Je hebt de Alfa, dit is de leider en geeft bevelen aan de gehele groep, dan heb je de Beta en de Omega (de laagste groep, meestal de ouderen). Als de wolven zich verplaatsen, dan lopen de oudste (zieke) wolven voorop. Deze geven het tempo aan en zullen zich opofferen mocht de roedel aangevallen worden. Na de oudste en zieke wolven lopen de sterkste wolven, deze zullen de roedel beschermen. De rest van de roedel loopt hier dus achter. Aan het einde van de roedel loopt het alfamannetje. Zo kan hij de hele roedel in de gaten houden en eventuele aanvallen coördineren.


syberische wolf

Mocht je een keer iets waanzinnig leuks willen doen dan bestaan er bepaald avonden (bij volle maan) Waarin je de wolven kan horen huilen. Terwijl de lucht afkoelt en de zon ondergaat worden de wolven ook weer wat levendiger. Overdag is het meestal te warm en liggen ze alleen maar te slapen. Het is dan tevens ook de beste tijd om ze te horen huilen (dit doen ze om met elkaar te communiceren maar ook om indringers te verjagen). Andere geluiden die de wolven maken zijn grommen, gejank en een soort gejammer. Echt heel apart om dit een keer mee te maken. Deze avonden zijn alleen het hele jaar door beschikbaar.

Wij zouden heel graag deze tour nog een keer willen doen, echter is Zoë er nu gewoonweg nog te jong voor.


Na ruim 2 uur in het park te hebben rondgewandeld en ontzettend veel informatie te hebben gekregen vonden we dat het weer tijd was om naar huis te gaan. Het Lobo park ligt op ongeveer 1,5 uur van Benalmádena af. Een ontzettend mooie route, dus totaal geen straf om zolang in de auto te moeten zitten.

Het park is zeker de moeite waard om te bezoeken. Wel een kleine tip, kijk eerst even op de website hoe laat er een tour is en kies bij voorkeur een tour in de ochtend. Dit natuurlijk vanwege de warmte..

Hebben jullie wel eens een wolf in het echt gezien? Zouden jullie tijdens de vakantie dit park bezoeken, of juist niet. Ik ben erg benieuwd.

Dikke 😘

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments

Er zijn nog geen reacties.
CommentLuv badge