De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Uitstap | Júzcar, het smurfendorp van Andalusië

blauwe dorp

Vandaag kan je lezen over ons avontuur in het dorpje Júzcar. Júzcar is namelijk het eerste smurfendorp ter wereld en is superleuk (vooral met kinderen) om een ochtendje te bezoeken. Wil je meer weten? Lees dan nu verder..

Júzcar | Het smurfendorp van Andalusië
juzcar, het smurfendorp andalusie

Na een best pittige reis (zo’n 100 kilometer vanaf Benalmádena (waar wij wonen)) vol met hele smalle weggetjes en waanzinnig veel slingerbochten kom je opeens allerlei bewegwijzering tegen met smurfen erop. Het dorpje wordt dus van tevoren heel goed aangegeven (mocht je je navigatie niet bij je hebben).

blauwe dorp

En dan.. dan rijdt je gewon op een compleet blauw geverfd dorp af! Maar nu vraag je je natuurlijk af waarom Júzcar blauw geverfd is?

Nou.. ik zal het even proberen uit te leggen.

In 2011 werd Júzcar geselecteerd door Sony Pictures (España) om als locatie te dienen voor een internationaal promotie-evenement voor de film van de Smurfen in 3D. Sony wilde het dorp heel graag in de zo typisch blauwe kleur van de Smurfen schilderen. Alle inwoners van het dorp moesten het er wel mee eens zijn.. want tja een heel blauw dorp is natuurlijk niet niks. Na wat discussies zijn toch alle inwoners om gegaan. Leuk weetje: Om het hele dorp smurfenblauw te verven hebben ze ongeveer 9000 liter verf gebruikt.

reuzesmurf

De auto kan je het beste net buiten het dorpje parkeren. In het smurfendorp zelf zijn er niet of nauwelijks parkeerplaatsen. Wij hadden net geluk, want precies tegenover het VVV kantoor was nog een plekje vrij. Let er wel op dat je de auto niet bij een gele streep parkeert want ook al is dit dorpje ver van de ‘bewoonde’ wereld. Je hoeft niet gek te kijken als je auto er niet meer staat..

Het startpunt van ons was de ook bij het VVV kantoor. Hier kregen we een mooie plattegrond met diverse routes. Ook vroeg ik hem of het waar was dat het smurfendorp komt te vervallen.. dit aangezien internet er vol mee staat. (iets met de erfgenamen die een percentage geld willen zien van alle gemaakte winst vanaf 2011). De man van het VVV kantoor gaf mij aan dat dit gerucht al jaren rondgaat maar vooralsnog zijn ze niet van plan om te stoppen met smurfen!

plattegrond juzcar

plattegrond juzcar

Hierboven dus de scan van het smurfendorp. 
speeltuin

Zoë kon zich gelijk even uitleven in de speeltuin. Even de opgekropte energie van anderhalf uur in de auto zitten eruit.

wandelroutes

De bewegwijzering voor de verschillende routes..

plattegrond

De officiële plattegrond ook maar even op de foto gezet..


met papa

Tja en toen was het gewoon beginnen met de route!

smurf

Overal waar we keken zaten kleine en grote smurfen verstopt. Zoë vond het ontzettend leuk om het spelletje te spelen wie als eerst een smurf zag..

hindernisbaan

Onderweg kom je ook allerlei obstakels tegen (ziplinen, muurklimmen, in de lucht over een soort trapeze lopen). Dit is van een andere route die je kan kiezen (route aventura). Zoë was hier nog net iets te klein voor vandaar dat wij een andere route hebben genomen.

zwaluwnest

Bij het schooltje van het dorp zagen we ontzettend veel zwaluwen. Er bleek een nestje boven de schooldeur te zitten met jonge zwaluwen erin. Zo leuk om te zien.

gargamel

Mocht je de route graffiti kiezen dan kom je overal dit soort leuke muurschilderingen tegen. Wij konden het niet laten om er wat leuke foto’s van te maken. ‘Wat zeg je..?’ Ga je mij pakken…

gargamel

ohoh.. WEGWEZEN!!

straatjes

Het dorpje Júzcar is omgetoverd tot het ‘blauwe dorp’.

bewegwijzering

Je hoeft ook niet bang te zijn dat je verdwaald want overal, echt overal vindt je bewegwijzering borden

podium

Hier heb je weer een stukje van de route aventura, een heel smal podium waar je overheen kan lopen met aan het einde een hele hoge klimmuur..

1e smurfendorp ter wereld

Tijdens het evenement in 2011 schonk de directeur van Sony España een gedenkplaat aan het dorp Júzcar. Júzcar is vanaf dat moment het eerste Smurfendorp ter wereld” (“Júzcar, el Primer Pueblo Pitufo del Mundo”). Deze gedenkplaat vindt je terug op het pleintje.

syl met smurfin

Ik kon het ook niet laten om even op de foto te gaan met een smurf.. mijn tshirt en tas op de achtergrond zijn matchen er wel goed bij.. vindt je niet?

tokkelbaan

Ook hier weer een stukje van de route aventura..

smurf

Ik zie, ik zie.. wat jij niet ziet.. en het is blauw..

menukaart

Onderweg hebben we nog bij één van de drie barretjes een klein hapje gegeten en wat gedronken.

hamburgertje

en om in het thema van klein te blijven, een mini hamburger..


winkeltje smurfen

Tegenover de restaurants staat een hele grote ‘grote smurf’ hier heb ik helaas geen foto van voor jullie aangezien Zoë de camera inkeek (iets met privacy). Na het eten vervolgende wij onze weg naar het eindpunt van de route..


winkeltje met smurfen

Eerst kwamen we nog langs een winkeltje vol met smurfenspulletjes. Erg leuk om te zien, om te kopen wat minder want de prijzen waren redelijk hoog..


juzcar, het smurfendorp andalusie

Hier nog eens stukje van de graffiti route en toen zat onze wandeling erop.

Mocht je graag dit dorpje willen bezoeken dan raad ik je aan om in het weekend te gaan. Er is dan namelijk wat meer te doen. Denk aan smurfenmarktje (waar ze allerlei blauwe dingen verkopen), bewoners die verkleed zijn als smurfen, voor kinderen zijn er kraampjes om te knutselen /laten schminken.

Mijn conclusie; Het is zeker de moeite waard om dit dorpje eens te bezoeken. Toch wel een bucketlist dingetje om af te strepen. Want wie kan er nu zeggen dat ze in het eerste echte smurfendorp ter wereld zijn geweest.. haha. Nee, alle gekheid op een stokje. Het is zeker de moeite waard, vooral met kinderen is het een echte aanrader. Wat ook leuk is om het eventueel in de middag te combineren met Ronda. Deze stad ligt hier namelijk maar een half uurtje vanaf.

Mocht je meer over uitstapjes aan de Costa del Sol willen lezen, kijk dan even in het menu en dan het kopje Costa del Sol. Hier staan namelijk nog heel veel meer leuke en bijzondere uitstapjes!

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge