De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Uitstap | El Acebuchal – Het spookdorp van Andalusië

pleintje el acebuchal

Afgelopen weekend gingen we weer eens op pad in ‘eigen’ land. Dit keer bezochten we Nerja maar ook een spookdorpje in de buurt. Namelijk het dorpje El Acebuchal, een prachtig idylisch dorpje midden in de natuur. Kijk en lees je mee?

El Acebuchal

El Acebuchal is een idyllisch klein wit bergdorpje in de gemeente Cómpeta en gelegen midden in het Sierra Tejada, Almijara en het Alhama natuurpark. Tussen de twee stadjes Frigiliana en Cómpeta in. Als je El Acebuchal wilt bezoeken houdt er dan rekening mee dat de route niet overal goed is aangegeven.

Belangrijk om te weten.

De weg is grotendeels onverhard, hobbelig en op sommige punten zeer spannend is. Ook is er geen bereik met de telefoon en is er ook geen mogelijkheid om te pinnen of met creditcard te betalen. Mocht je een souvenir willen kopen of in het enige restaurant wat willen nuttigen neem dan zeker voldoende cash geld mee.

kerkje acebuchal

Stukje geschiedenis van het spookdorp

El Acebuchal kreeg diverse benamingen zoals onder andere El Pueblo Fantasma – het spookdorp. Waarom? Dat lees je hieronder..

Er is bewijs gevonden dat het dorpje El Acebuchal bewoond werd door mensen van de 17 eeuw, al denkt men dat het dorp al veel langer bewoond was. Het dorpje maakte een tijd lang deel uit van een handelsroute waarover men (muil) ezels liep lopen met verse vis, lokaal verbouwde groente en producten die of aan de kust/binnenland niet makkelijk verkrijgbaar waren. El Acebuchal was een belangrijke ontmoeting/overnachtingsplek geworden.

Echter in de jaren na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) had het dorp (net zoals vele andere dorpen in de buurt) erg te lijden onder de aanhangers van het Franco-regime en de Republikeinen. De regering was ervan overtuigd dat de bewoners de Republikeinse guerrillagroepen die zich ergens in de bergen ophielden steunden door hen te voorzien van o.a. voedsel.

In werkelijkheid stonden de bewoners van El Acebuchal tussen twee vuren in en probeerden zij beide partijen tevreden te stemmen.

Ergens in 1949 gaf Franco de opdracht om alle bewoners (zo’n 200) onder dwang te laten vertrekken.  Hij wilde er de Guardia Civil (militaire politie) stationeren om zo een eind maken te aan de verzetsgroepen die nog in de bergen waren. Uiteindelijk duurde de guerrillaoorlog tot 1952 voort.

Tot 1998 bleef het dorp vervolgens verlaten en kreeg dus de naam ‘the lost village/ ghost town’.

dorpje

Antonio Garcia Sánchez

Dhr. Antonio Garcia Sánchez (een zoon van een oorspronkelijke bewoner) kocht het dorp in 1998 op om het helemaal opnieuw op te bouwen/restaureren. Dit bleek een enorme klus te zijn want er was tot 2003 nog geen elektriciteit en stromend water aanwezig. Alles werd dus met de hand gedaan.

Antonio’s familie beheert nu het landelijke hotel en het succesvolle restaurant ‘El Acebuchal’ (15 tafeltjes, 10 buiten en 5 binnen). Het eten en dan vooral de lokale gerechten zoals wild zwijn, konijn, hert, eend en lamsvlees schijnen er fantastisch te zijn. Het zelfgemaakt brood, ijs en de olijfolie van de familie mogen volgens de ober ook zeker niet ontbreken in het lijstje. Aangezien wij net daarvoor in Nerja paella hadden gegeten hebben wij dit helaas niet kunnen uitproberen.

Het restaurant is op maandag gesloten andere dagen is het geopend van 10-17 uur, mocht je voor de zekerheid een tafeltje willen reserveren dan kan dat op 0034 – 650 617 901 / 0034 666 790 895. Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je het in het Spaans moet reserveren, ze spreken er vloeien Engels.

De familie van Antonio heeft er ook een heel klein souvenirwinkeltje waar je o.a.. lokale (streek) producten kunt kopen. Mocht het winkeltje dicht zijn, meld dit dan even bij het restaurant en zij zullen het winkeltje speciaal even openen.

bloemen

 

pleintje

 

straat

 

huur huisje vakantie el acebuchal

 

poes

pleintje el acebuchal


muizendeurtje


bloemenzee

Huisje huren?

Mocht je nu enorm van rust houden, wandelen of mountainbiken dan is het zeker een aanrader om hier een casa rural (vakantiehuisje) te huren.

De huisjes het zijn er in totaal 4, een 2 persoonshuisje met de naam La Casita, en drie 4 persoonshuizen met de namen Casa Rosa, Casa Trivinio en La Cuadrilla) ze zijn allen in de traditionele oude rustieke sfeer ingericht.

De huisjes zijn te reserveren via booking.com. Wat ik zelf heel fijn van booking.com vind is dat je terplekke kan betalen en tot kort van tevoren nog gratis kan annuleren)

Om het kort samen te vatten is het spookdorp verandert in een prachtig sprookje midden in de natuur!

Zou jij wel eens hier willen logeren? Ik ben erg benieuwd en lees het graag in de reacties! Heerlijke dag gewenst😘

Mocht je meer over Andalusie (Costa del Sol) willen lezen? Klik dan hier – De leukste uitstapjes aan de Costa del Sol

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge