De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Tips om je kind te beschermen tegen gevaar!

De zomervakantie is natuurlijk in volle gang en je leest helaas her en der weer berichten over kinderen die kwijt zijn geraakt/wegelopen zijn op het strand of in een pretpark. Maar ook verontrustende berichten op bijvoorbeeld Facebook dat kinderen in speeltuinen en zelf winkels?!? worden aangesproken om met vreemde mensen mee te gaan. Ik wil je graag een aantal tips meegegeven om te oefenen met je kindje, zodat mocht het je kindje ooit overkomen het hopelijk met een sisser afloopt. Lees je mee?

Tips om je kind te beschermen tegen gevaar!

De beste manier om je kind te beschermen tegen gevaar is om vaak en openlijk over bepaalde onderwerpen te praten. Het is vooral veel oefenen in spelletjesvorm om ze natuurlijk geen angst te geven. Je weet altijd dat er momenten komen wanneer je kind alleen is en zelf moet leren om gevaren te vermijden. Door veel en vaak over dit soort onderwerpen te praten en te oefenen, leer je je kind zich bewust te worden van gevaar/bedreiging en hoe ze hierop het beste kunnen handelen.

Belangrijke lessen om te oefenen met je kind(eren).

 1. De allerbeste manier is natuurlijk om je kind aan te melden voor een cursus zelfverdediging (Krav Maga) voor kinderen. Hier worden ook al veel onderwerpen besproken en leren ze ook (spelenderwijs) hoe te handelen in bepaalde situaties. Zelfverdediging voor kinderen worden meestal gegeven vanaf de 4e leeftijd.
 2. Plak naam/adres stickers van je kind nooit aan de buitenkant van een tas/ jas, zo weet iemand heel snel hoe je kindje heet en dat wekt vertrouwen bij je kind. Want die persoon kent immers zijn of haar naam. Een tas bedrukken met de naam van je kindje staat natuurlijk ontzettend leuk, maar erg veilig is dit dus helaas niet.
 3. Als je met je kind een drukke menigte gaat bezoeken bijvoorbeeld een pretpark of het strand maak dan altijd eerst een foto van je kindje. Het liefst ook ergens tegenaan zodat het makkelijk te zien is hoe groot je kind is. Mocht je kind kwijt raken dan weet je precies wat zij/hij aan heeft. Duidelijk signalement is bij het zoeken erg belangrijk. Felgekleurde kleding doet het natuurlijk ook altijd erg goed.
 4. Spreek bij een uitstapje (strand, speeltuin, pretpark) van tevoren af dat mochten jullie elkaar kwijt raken. Jullie beide naar een afgesproken punt lopen bijvoorbeeld een restaurant/ entree, etc. Zijn het nog kleine kinderen spreek dan af dat ze niet te ver weg mogen lopen. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie elkaar moeten kunnen blijven zien. Mocht je kind je toch even kwijt zijn leer ze dan op de plek stil te blijven staan en je volledige naam te roepen. Dus niet mama of papa maar je voor en achternaam. Oefen dit ook regelmatig met je kindje. (Ik kreeg bijvoorbeeld vroeger zo’n scheidsrechterfluitje om mijn nek als ketting. Mocht ik mijn ouders kwijt zijn dan hoefde ik alleen maar te fluiten en dan wisten mijn ouders waar ik was. Simpel maar wel doeltreffend)
 5. Leer je kind dat als jullie elkaar kwijt zijn om naar een veilig persoon te gaan. Denk hierbij aan een moeder met kinderen, politie of winkelbediende in plaats van een willekeurige vreemde. Oefen dit bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen. Hoe zie/herken je een winkelbediende?( Uniform, naambadge) Of vraag aan je kind naar wie zou je toegaan als je mama/papa niet meer kan vinden? Zo leren ze spelenderwijs hoe ze zichzelf kunnen redden in bepaalde situaties.

 1. Wat heel belangrijks is om je kindje al op jonge leeftijd zo snel mogelijk belangrijke informatie te leren, bijvoorbeeld naam en achternaam, waar ze wonen, telefoonnummer. Is je kindje nog te jong, begin dan klein eerst met de naam en schrijf de rest op een briefje en stop het in de schoen. Leer je kind dat mochten ze kwijt raken dit af te geven aan een ‘veilig persoon’. Zie hierboven, oefenen is natuurlijk ook weer van belang.
 2. Een inkoppertje natuurlijk, maar leer je kind om nooit maar dan ook nooit met iemand (een vreemde) mee te gaan! Vaak geven mensen die kwaad in de zin hebben aan, “ja, maar het regent dus stap maar in de auto, dan zet ik je thuis af”. Of “ik ben mijn hondje kwijt help je mij mee zoeken”? Hanteer de regel, Ik ga en mag niet met iemand mee die ik niet ken. Leer ook dat het niet erg is om soms mensen te kwetsen. De regels die gemaakt zijn met mama en papa worden niet verbroken.
 3. Spreek een wachtwoord met je kind af (verander en oefen dit regelmatig). Als iemand anders dan jijzelf je kind moet ophalen bijvoorbeeld in de speeltuin of school, laat je kindje dan naar het geheime wachtwoord vragen. Als die persoon hier niet een antwoord op kan geven, leer je kindje dan om terug naar binnen te gaan of op straat heel hard te gillen. Ook als je kindje bij iemand speelt en hij/zij voelt zich niet veilig laat ze dan naar je bellen en het wachtwoord door te geven. Jij weet dan dat er iets aan de hand is en kan je kindje gelijk ophalen. Zonder dat de persoon in kwestie het in de gaten heeft.
 4. Leer je kindje ook dat onbekende volwassen mensen nooit vragen mogen stellen aan kinderen als de ouders niet in de buurt zijn. Gebeurt dit vanuit een auto, leer je kindje dan altijd om minimaal 4 stappen of verder van de auto af te blijven staan. Als de volwassene vraagt om dichterbij te komen om dan weg te rennen en hulp te roepen. Ook als een volwassen voetganger iets aan een kind vraagt altijd leren om buiten handbereik te blijven. Komt de persoon dichterbij, leer dan om weg te stappen of weg te rennen.
 5. Leer je kindje dat het altijd direct naar mama/papa of een veilige vreemde (moeder met kind, winkelbediende, politie) te lopen als een volwassen iemand vraagt of hij/zij een foto van je kind mag nemen. Nee, dit mag niet!

Een paar handige weetjes: 

 • Ben je op het strand je kindje kwijt? Weet dan dat kleintjes altijd met de wind meelopen (tegen de wind in is zwaarder en krijgen ze zand in de oogjes) en ze lopen met de zon richting mee, ook weer in verband met anders de felle zon in de ogen.
 • Ga door je hurken, of knieën (op de hoogte van je kindje) zoeken. Zo vindt je ze eerder dan dat je op je ‘eigen’ hoogte blijft.
 • Voordat je weg gaat bij je handdoek om je kindje te gaan zoeken kijk eerst eens om je heen of je kindje niet bij een andere familie, met kinderen (met speelgoed) aan het spelen is. Andermans speelgoed is meestal veel leuker dan eigen speelgoed en meestal zijn ze dan zo druk in hun spel dat ze niet eens horen dat je hen roept.
 • Wat ik ook erg handig vindt aan de Nederlandse stranden is dat ze bepaalde herkenningspalen hebben staan, bijvoorbeeld Nijntje met een bal of Boris Beer met een parasol.. Bij ons in Spanje heb je dat helaas niet, dan is het handig om een unieke parasol neer te zetten of om naast de toren van de strandwacht te gaan liggen.

sos armband

Tegenwoordig heb je ook hele mooie S.O.S armbandjes van bijvoorbeeld het merk Ring-Rings waar je gegevens in kunt laten graveren. Je kan dan eventueel kiezen voor een standaard tekst zoals ICE (internationaal bekend als In Case of Emergency), Call Mommy, Bel Mama of S.O.S, met daarachter het telefoonnummer waar je het best op te bereiken bent. Je kindje hoeft dan alleen nog maar op zoek te gaan naar een veilig persoon en het armbandje te laten zien.
sos armband

De S.O.S armbandjes van Ring-rings zijn in heel veel verschillende kleuren en maten te verkrijgen, ze zijn gemaakt van siliconen dus als ze vies zijn kan je ze gemakkelijk afspoelen, ze geven niet af (heel belangrijk, want ik heb dat wel eens gehad met een andere SOS armband) en heel belangrijk de meeste mensen zijn niet allergisch voor het materiaal. Na uitvoerig gebruik kan ik zeggen dat ze niet snel stuk gaan en volgens Zoë zitten ze heerlijk om de pols heen (knellen niet). Het liefst draagt ze, ze allemaal tegelijkertijd.

sos armband

Wij hebben zelf verschillende kleuren en teksten in de armbandjes laten graveren, aangezien we natuurlijk deels in Spanje en Nederland verblijven. Heel belangrijk is dan ook om niet te vergeten om je telefoonnummer internationaal erop te laten zetten (voor ons +34 voor in Spanje en +31 voor als we in Nederland zijn)


sos armband

Mocht je nu een kindje hebben die makkelijk de armbandjes af doet, bestel dan een grotere maat zodat je de S.O.S armband als enkelbandje om kan doen. Meestal krijgen ze de armbandjes niet van de voet af.

Wil je meer informatie over de S.O.S armbandjes of wil je ze ook bestellen? Klik dan HIER

Dit waren al weer 10 tips om je kind te beschermen tegen gevaar. Wil je nog meer tips lezen? Kijk dan ook eens bij  30 veiligheidstips die elke vrouw van 15 jaar en ouder moet weten. Zeker de moeite waard om te lezen.

Mocht je zelf nog handige tips hebben, deel ze dan hieronder bij de comments. Alvast heel erg bedankt.?

Ik schreef deze review in opdracht van Ring-Rings. De S.O.S armbanden heb ik cadeau gekregen. Desondanks heb ik mijn eerlijke mening gegeven. Alle foto’s zijn door mijzelf gemaakt.

VOLG MIJ OOK VIA:

Geen categorie, Life Hacks, Mama | 5 reacties | 8 augustus 2018 |

Comments
CommentLuv badge