De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Tandenpoetsen met je kind(eren) + heel veel tips!

tandenpoetsen

Een goede mondverzorging is natuurlijk de basis voor een gezond gebit. Je kan met de verzorging van het gebit van je kind nooit vroeg genoeg beginnen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je goed de tanden poetst van je kindje en hoe voorkom je gaatjes en/of tandbederf? Soms zit je kindje in een fase en wil het helemaal niet de tandenpoetsen en zit je zelf met je handen in het haar..  Wil je meer weten? Lees dan nu verder..

Als je kindje tandjes krijgt dan begint meestal de ellende. Ziek zijn van de pijn, kwijlen en dan moet je de tandjes ook nog eens gaan verzorgen. Hoe ouder ze worden, hoe moeilijker het soms wordt om de tandjes te poetsen. Hier in huis is het ook vanuit het niets van het ene op het andere moment één grote ellende geweest. Je herkent het vast wel moord en brand schreeuwen, huilen, kaken stijf op elkaar houden en lippen dichtgedrukt houden en zelfs boos worden over het leed dat tandenpoetsen heet. Zo eindigde de dag voor mijn dochtertje de laatste paar weken altijd.

Op een gegeven moment begon ik er echt tegen op te zien om de tanden van Zoë te poetsen. Ik had gewoon geen zin in het eeuwige tandenpoetsen gevecht. Dus ben ik heel wat avonden op internet gaan speuren naar tips. Tja die vindt je helaas niet zomaar, wat je wel heel veel vindt zijn verhalen van moeders/vaders die in het zelfde schuitje zitten. Tandenpoetsen is voor ons sinds een kleine twee maanden een waar feestje geworden met een uitzondering hier en daar natuurlijk.

Dus ik dacht laat ik er maar eens een artikeltje over schrijven..

Wist je dat…

 • Je melkgebit uit 20 tanden en kiezen bestaat en je volwassen gebit uit 32 tanden en kiezen.
 • Als een tand uit je gebit is gegaan of is afgebroken (doordat je bijvoorbeeld gevallen bent), je die tand in je mond moet houden of in een kommetje melk moet bewaren? En dat je dan snel naar de tandarts/kaakchirurg moet gaan, omdat de tand soms nog teruggeplaatst kan worden.
 • Je tegenwoordig ook hele mooie transparante beugels kunt krijgen in plaats van metalen, zodat ze minder opvallen.
 • Je het beste met een rietje kan drinken? Dit is beter voor je tanden. Alle drankjes behalve water zorgen voor een aanval op je glazuur. Met een rietje glijdt het drinken langs je tanden waardoor het minder schadelijk is. Dit betekent natuurlijk niet dat je onbeperkt zoete drankjes kan gaan drinken.
 • Een persoon gemiddeld één liter speeksel per dag produceert? En dat speeksel heel belangrijk is voor de gezondheid van de tanden omdat het, het gebit reinigt, zuren neutraliseert en een slechte adem tegengaat.
 • De kleur van je tanden erg belangrijk is als eerste indruk. Een glimlach is het eerste wat mensen opmerken. Voor een stralende witte lach is het dus belangrijk om dagelijks je tanden te poetsen en eventueel te flossen.
 • Wist je dat in het middeleeuwse Japan witte tanden als lelijk werden beschouwd? Vrouwen gebruikten inkt om hun tanden zwart te maken, dat was volgens hun veel aantrekkelijker.
 • De tong net zo uniek is als je vingerafdruk? En dat de tong de enige spier is in je lichaam die niet aan beide zijden gehecht is.
 • Een persoon gemiddeld 38.5 dagen bezig is met het poetsen van zijn tanden in zijn leven.

tandpastas

Tips voor het poetsen van de tanden van je kind(eren)

 • Poets minimaal 2 keer per dag je tanden. In de ochtend een half uur/uur na het ontbijt en avonds voor het slapen gaan. Direct poetsen na eten of drinken (vooral sinaasappelsap) kan zelfs schadelijker zijn voor de tanden, let hier dus goed op.
 • Gebruik het liefst kindertandpasta met fluoride. (Fluor beschermt namelijk het gebit tegen gaatjes) Je hebt tegenwoordig allerlei verschillende leuke figuurtjes op de tandpasta staan. Kijk ook goed op de tube voor welke leeftijd de tandpasta geldig is, dit kan per merk nogal eens verschillen. Lees ook goed de gebruiksaanwijzing van de tandpasta, zie de achterkant van de tube. Je hebt namelijk meestal maar een ‘erwtje’ aan tandpasta nodig voor kinderen.

Wij hebben zelf 4 soorten tubes tandpasta. Elke ochtend en avond mag Zoë zelf een tube uitzoeken. Ze hebben namelijk allemaal een ander smaakje. Zo heeft ze zelf ook een beetje controle op wat er gaat gebeuren.

handtandenborstels

 • Gebruik een tandenborstel die geschikt is voor de leeftijd van je kind. Vanaf het moment dat je kind peuter is, mag deze ook met een elektrische kinder tandenborstel poetsen. Deze hebben over het algemeen een kleinere kop met zachtere haartjes, en de rotatie gaat nog niet zo snel als een volwassen elektrische tandenborstel.

We hebben nu 2 tandenborstels voor Zoë. We wisselen elke dag van tandenborstel, de ene dag poetsen we met een hand tandenborstel en de andere dag met een elektrische tandenborstel. Wij vinden het namelijk wel belangrijk dat Zoë ook het normale poetsen onder de knie heeft/krijgt en niet alleen met een elektrische tandenborstel overweg kan.

 • Blijf helpen met poetsen tot de leeftijd van 10 jaar. Als je kindje echt niet meer geholpen wil worden bij alle poetsbeurten spreek dan af dat je alleen bij de avondpoets nog even helpt/napoetst (deze is namelijk het belangrijkste). Dit aangezien de kinderen nog niet zelf over de juiste motoriek beschikken. De meeste ouders vergeten ook de tong te poetsen, dit is ook zeer belangrijk. Dit hoeft niet met een speciale tongschraper gedaan te worden maar kan gewoon met de haartjes of tegenwoordig speciale achterkant van de tandenborstel.

Ik poets zelf eerst de tanden van Zoë en zit hierbij dan op de grond, zo kan ik goed in Zoë haar mond kijken. Ter ondersteuning houd ik met één hand haar nekje vast. We hebben dan op de telefoon een leuk liedje bijvoorbeeld poets, poets, poets je tanden.. Als het liedje is afgelopen dan is het tandenpoetsen ook klaar. Als ik dan klaar ben met poetsen mag Zoë zelf nog even haar tanden poetsen. Soms vindt Zoë het ook leuk om te zien wat er in haar mond gebeurt. Ze mag dan af en toe ook zelf een handspiegeltje vasthouden.

Als we met de elektrische tandenborstel poetsen kijken we een filmpje via een app. Zo zie je vanzelf wanneer je klaar bent met poetsen.

timer poetsen

 • Hoe weet je nu of je goed poetst, wij gebruiken de drie B’s Binnenkant, Buitenkant, Bovenkant voor alle tanden. Via het liedje Poets poets, poetjes je tanden zingen ze ook eerst de linkerkant dan de rechterkant, dan de bovenkant en de onderkant. Nu de binnenkant en de buitenkant… etc..
 • Omdat ik op de grond zit, kan Zoë de tandpasta niet in de wasbak uitspugen. Hiervoor gebruiken wij een spuugbakje, dit is gewoon een simpel bakje van de Ikea. Volgens mij heeft iedereen deze wel in huis..
 • Spoel de mond niet na, nadat je klaar bent met tandenpoetsen. Dus ook niet meer laten drinken.. Hierdoor kan de fluor goed inwerken op de tandjes, als je wel de mond spoelt dan spoel je als het ware de net aangebrachte beschermlaag weg.
 • Gebruik één keer in de week een plakverklikker, dit zijn speciale tabletjes om achtergebleven plakresten tijdelijk te kleuren. Zo kan je zien of je wel goed de tanden hebt gepoetst. Je kind zal dit ook hilarisch vinden en zo leren ze gelijk het belang van goed tandenpoetsen.

Wij gebruiken één keer in de twee weken een half tabletje dit aangezien de verkleuring erg sterk is. Gebruik het tabletje ook het liefst als je de deur niet meer uit hoeft. Je moet namelijk stevig poetsen om de verkleuring (mocht je deze hebben) weg te krijgen en je wilt natuurlijk niet met een rode of blauw/paarse mond rondlopen.

Tips om van het poetsen een feestje te maken!

Ga op de grond  voor je kindje zitten, zo kan je makkelijker in de mond kijken. Sommige ouders blijven liever staan, ga dan achter je kindje staan en laat ze hun hoofd ietsjes naar achter kantelen zodat je ook nu goed in de mond kan kijken.

Gebruik muziek of zet een kookwekker, lees boekjes over het gebit en tandjes, laat ze zelf hun tandenborstel en tandpasta uitzoeken (tegenwoordig kan je ze beide in alle favoriete figuurtjes krijgen), laat ze in de spiegel kijken terwijl jij/zij aan het poetsen bent/zijn, laat je kids ook eens jouw/jullie tanden poetsen. Ga de tandjes tellen en tik zachtjes met de tandenborstel de tandjes aan, beloon je kindje na het poetsen met een mooie sticker/kleurplaat van hun favoriete figuurtje.

Tegenwoordig zijn er ook hele leuke gratis apps te downloaden op je telefoon of tablet om te gebruiken tijdens het tandenpoetsen, gebruik een elektrische tandenborstel hier zitten vaak ook spelletjes aan verbonden via een speciale app.

mickey mouse

Tips om tandbederf/gaatjes te voorkomen

 • Geef je kindje niet te veel tussendoortjes, de regel is natuurlijk 7 eet en drinkmomenten op een dag. Dit is echt wel het maximum.
 • Laat je kindje het liefst water of thee zonder suiker drinken. Drinkt je kindje liever een sapje, leng dit dan aan met water. Of laat ze het met een rietje drinken.
 • Leer je kindje zo snel mogelijk om uit een normale beker of een glas te drinken. Bij het drinken uit een fles of tuitbeker blijven de zoete drankjes te lang in de mond waardoor het, het glazuur van de tanden kan aantasten.
 • Heeft je kindje nog een speentje, probeer dit dan ook zo snel mogelijk af te bouwen. Het is natuurlijk zonde als de tandjes door een speentje scheef gaan staan.
 • Bezoek regelmatig de tandarts, meestal is dit twee keer per jaar. Begin hier op tijd mee, zodat je kindje gewend raakt aan de tandarts en geen angstgevoelens heeft of krijgt. Er zijn genoeg boekjes te verkrijgen om je kindje uit voor te lezen en voor te bereiden. De meeste tandartsen geven kinderen tot een bepaalde leeftijd ook een klein presentje als ze het goed hebben gedaan.
 • Sommige tandartsen geven ook nog een fluorbehandeling. Je kindje krijgt dan 2 bitjes met een speciale gel daarop in de mond. Dit moeten ze ongeveer een halve minuut/minuut in de mond houden en dit beschermt de tanden dan ook weer tegen gaatjes ed.
 • Je kan tegenwoordig ook een beschermende laklaag laten aanbrengen over de kiezen. Dit is een laag dat uithardt op de kiezen waardoor er geen plak meer in de kuiltjes of groeven van de kiezen kunnen komen. De laklaag kan een bescherming bieden tot wel 10 jaar. Met vermindering van bepaalde factoren. Deze beschermende laklaag kan je rond de leeftijd van zes jaar als de eerste vaste kiezen doorkomen laten aanbrengen. De tweede laklaag wordt aangebracht bij de leeftijd van 11 tot 13 jaar. Als de overige kiezen doorkomen.

Als het goed is weet je nu heel veel meer over het gebit van je kindje en hoe je het beste kunt poetsen en tandbederf tegen kan gaan. Als ik nog informatie vergeten ben of als je zelf nog goede tips hebt laat het dan alsjeblieft even achter in de comments.

ps. De tandenborstel en tandpasta’s hebben we zelf gekocht!?

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge