De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Muggen: 20 tips om muggenbeten te voorkomen en hoe te behandelen!

Het is weer zover, muggen seizoen.  Ik vind dit echt één van de allergrootste irritaties in de zomer. Die kleine vervelende zoemende beestjes die je de hele nacht uit je slaap houden! Als je dan eenmaal bent opgestaan en de lamp hebt aangezet om ze te proberen te vangen dan zijn ze meestal zo goed verstopt dat je van vermoeidheid maar weer in bed gaat liggen. Als je eenmaal na 10 minuten weer een lekkere slaappositie hebt gevonden dan hoor je dat vreselijke gezoem weer. Zo irritant! Wat kan je nu aan deze vervelende beestjes doen..  Wil je wat tips? Lees dan nu snel verder!

Feitjes over muggen:

 • Muggen houden van stilstaand (zoet) water om hun larveneitjes in te leggen (muggenlarven leven zelfs tijdelijk onder water), dus om minder muggen in de buurt te hebben zorg er dan voor om zo min mogelijk stilstaand water in en rond het huis te hebben. Gooi dus elke dag het kinderzwembadje leeg en heb geen vogel (drink) badjes in de tuin. Check voor de zekerheid ook even of de regenton goed is afgedekt en de dakgoten vrij van water zijn. Zorg er ook voor dat je net te veel water in de bloembakken gooit want ook hierin worden vaak larveneitjes gelegd. Spoel ook regelmatig de waterkoker uit ververs dagelijks de drinkbak van je huisdier
 • Bij ideale omstandigheden (vochtig & warm) kan een muggenplaag zich binnen slechts enkele dagen ontwikkelen.
 • Muggen zich het liefst voeden bij zonsopkomst/ondergang.
 • Maar een klein deel van alle muggen zijn steekmuggen zijn, de meeste muggen leven net zoals de bijen van nectar.
 • Een bijtende /prikkende mug is altijd een vrouwtje. Zij heeft namelijk het bloed nodig om eitjes te ontwikkelen. Hoe beter het bloed, hoe meer eitjes zij kan leggen.
 • Muggen komen niet op licht af, puur alleen lichaamsgeur.
 • Muggen zijn dol op: Mensen die een warmere lichaamstemperatuur hebben (of beter gezegd: kooldioxide, het gas dat wij uitademen. De mug kan de kooldioxide op een afstand van ongeveer 15 meter ruiken. Muggen zijn dus dol op mensen die veel zweten en niet op zoet bloed..
 • Muggen hebben een voorkeur voor bloedgroep ‘O’. Mensen met bloedgroep ‘A’ hebben minder kans op muggenbeten.
 • 1 op 10 mensen hebben het geluk dat ze bijna nooit gestoken worden. Deze geluksvogels hebben een lichaamsgeur waar muggen echt niet tegen kunnen. Waarom dat zo is, kan niemand voorlopig verklaren.

mug water

Hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk geprikt/gestoken wordt.

 • Slik vitamine b biergist, dit verandert je lichaamsgeur en houdt muggen dus op een afstandje.
 • Trek lange kleding aan, lange broek (stop je broekspijpen in je sokken), trui/vest met lange mouw. Zo blijven alleen je handen en je hoofd/nek nog over om in te prikken. Let er wel op dat dit in bepaalde landen zoals bijvoorbeeld Tunesië of Gambia, niet echt werkt. Hier moet je je gewoon heel goed in blijven smeren met Deet! De muggen hier prikken gewoon door je kleding heen. Ik spreek helaas uit ervaring..
 • Plaats horren voor de deur en raam. Of plak het gewoon af met zelfklevend muggengaas.
 • Hang een klamboe boven je bed en stop de uiteinden van de klamboe lekker onder het matras, zo lig je heerlijk veilig te slapen. Voor baby’s/kinderen bestaan er ook speciale klamboes voor boven op het ledikantje. Dit is gewoon een soort hoeslaken gemaakt van muggengaas, die je over het bedje heen klemt. Zo ligt je kindje veilig en hoef je je ook geen zorgen te maken, dat je kindje verstrikt raakt in het muggennet /klamboe.
 • Koop een muggenlamp deze wordt ook wel een vliegenlamp ofwel insectenlamp genoemd. Deze zie je bijvoorbeeld ook in de snackbar hangen. Ik hoor hier hele positieve verhalen over. Het is alleen zo dat je dus wel altijd of een aantal uurtjes de lamp aan hebt moeten staan.
 • Een muggenstekker, deze stop je in het stekker (stop) contact en door middel van een hoge toon blijven muggen op een bepaalde afstand. Je hebt tegenwoordig ook muggenstekkers met een soort verspreidende olie die de muggen zouden tegen gaan. Ik heb met beide hier niet echt goede ervaringen mee. Bij mij bleven de muggen helaas gewoon komen.
 • Zet een ventilator in de (slaap) kamer, muggen houden absoluut niet van wind en/of tocht. Of wat nog beter is airco.. Hier komen de muggen van in een soort slaapstand en dan zullen ze hoogstens wel rondvliegen maar niet steken/prikken.
 • Elke dag smeren met DEET, hoe hoger de concentratie, des te langer de werkingsduur. Bij producten met bijvoorbeeld een concentratie van minimaal 30% geven DEET-producten twee tot vijf uur bescherming. Producten met een DEET-concentratie van 40-50% zijn maximaal 10 uur effectief. Een hogere concentratie is niet aan te raden. Voor kinderen of zwangere vrouwen geldt een muggenspray of -gel met maximaal 20% DEET. Je kan bij de apotheek of drogist vragen naar de speciale kinderlotions. Voor baby’s jonger dan 2 maanden zijn er aparte middeltjes tegen muggen verkrijgbaar, DEET mag namelijk niet gebruikt worden bij baby’s.
 • Schrik ze af met de geur van citroen, brand een citronellakaars, let natuurlijk wel op brandgevaar. Je kan natuurlijk ook een glaasje citroensap onder het bed of op het nachtkastje plaatsen. Wat gezellig staat en ook effectief is om een citroenplant (citroenmelisse) plant in de kamer te zetten of jezelf insmeren met citroen. Ook hoor ik veel van mensen dat muggen ook niet van de geur lavendel houden. Wat ook nog een rustgevend werkt waardoor je natuurlijk ook nog eens extra lekker slaapt.

verboden voor muggen

Tips tegen de jeuk van muggenbulten en behandeling.

Mocht je nu toch nog te pakken zijn genomen door deze rotbeestjes, dan heb ik de volgende tips op internet voor je gevonden om het genezingsproces te versnellen!

 • Ga in ieder geval niet krabben aan een muggenbult, door te krabben wordt de jeuk erger. Koel de muggenbult liever met een ijsblokje of gebruik zalf tegen insectenbeten. Tevens kan krabben aan een muggenbult voor wondjes zorgen en deze kunnen weer geïnfecteerd raken wat dan uiteindelijk resulteert in een litteken.
 • Wat veel mensen doen is een kruisje op de bult zetten met je nagel of iets anders scherps. Het lijkt hierdoor alsof het kruisje de jeuk verdooft, maar de jeuk maakt juist plaats voor pijn. En pijn is nu eenmaal beter te verdragen dan die vervelende jeuk.
 • Je kan mentholpoeder gebruiken wat je ook gebruikt bij eventueel waterpokken. Dit verkoelt de huid en zo wordt de jeuk dus ook minder.
 • De middeltjes van de drogist, zoals een Prikweg stift, Afterbite, VSM etc.
 • Gebruik alcohol en nee niet om zelf op te drinken.. Ik heb het over alcohol om wonden te ontsmetten. Dep wat pure alcohol (die je kunt kopen bij de drogist of apotheek) op een watje en daarna op de muggenbult. Je zult merken dat de jeuk hierdoor een stuk minder wordt.
 • Gebruik een bananenschil, De suikers die zich in de binnenkant van een bananenschil bevinden helpen vocht uit de muggenbult te halen. Wrijf de bananenschil over de muggenbult om de jeuk te verminderen.
 • Tea tree oil is een natuurlijke olie die zwellingen vermindert. Daardoor kan ook de jeuk worden verzacht. Tea Tree oil is ook goed voor het verminderen van de kans op infecties. Deze olie kan je in de meeste reforma winkels kopen, de Tuinen (ik weet niet of dat nog bestaat) verkoopt het in ieder geval ook.
 • Gebruik grof (zee) zout, maak de muggenbult een beetje nat en gooi er wat zout overheen.

Hier in Spanje gebruiken ze het volgende:

 • Mijn buurvrouw geeft bijvoorbeeld aan om er een beetje tandpasta op te smeren, hier zit namelijk munt in wat een kalmerende werking blijkt te hebben waardoor je huid weer tot rust komt en geen jeuk signalen meer afgeeft.
 • Ook gebruikt ze vaak appelciderazijn, je giet wat appelciderazijn op een watje en dept dit op de muggenbult door het zuur heb je minder last van de jeuk. Ook gebruikt ze dit tegen een zonverbrande huid. Je kan dit bij de meeste reforma winkels kopen.
 • Wat je het allerbeste kan gebruiken is aloë vera, dit is echt een wondermiddel voor vele aandoeningen en zorgt vooral voor verkoeling op de huid. Door de muggenbult in te smeren komt de huid tot rust en zal dus ook de jeuk verminderen. Hier op Lanzarote staan de Aloë Vera planten eigenlijk wel op iedere hoek van de straat en in elke tuin. De lokale mensen snijden gewoon een blad van de plant af en het sap deppen ze op de wond/ muggenbult/ zonverbrande huid noem maar op..

Een heel verhaal over muggen, tips om het prikken te voorkomen en middeltjes tegen de jeuk. Ik hoop dat jullie er wat aan hebben gehad.

Mocht jezelf nog tips hebben die ik hier niet genoemd heb laat ze alsjeblieft achter in de comments. Ik ben erg benieuwd.  Op een hopelijk mug vrije zomer!

gebruikte foto’s komen van pixabay.com

Fijne dag gewenst allemaal!

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge