De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Met de auto op vakantie? Wat te regelen..


vakantie

Wil je graag met de auto op vakantie richting België, Frankrijk of zelfs (in ons geval) Spanje. Houdt er dan rekening mee dat er het één en ander geregeld moet worden. Zo zijn er verplichte zaken die je in je auto dient te hebben, is er de keuze om tolwegen te nemen of juist niet en in Frankrijk geldt zelfs dat je een milieu sticker moet hebben.. Wil je weten wat er nog meer geregeld dient te worden of wat er nog meer handig is? Lees dan hieronder verder..

Met de auto op vakantie (naar Spanje)? Wat te regelen..

De route..

Allereerst moet je natuurlijk je route uitstippelen. De eerste vraag die dan naar boven komt is; Wil je een rechtstreekste route of wil je nog wat sightseeing onderweg doen. Vanuit Nederland naar Spanje – Costa del Sol ben je ongeveer zo’n 23 uur onderweg (kortste route is 2400 km). Het is natuurlijk niet haalbaar om dit in een keer te rijden. Dus je moet sowieso zorgen voor 2 á 3 overnachtingen onderweg. Je kan er ook voor kiezen (mocht je met meerdere personen rijden) om in een ploegendienst te rijden.

Mocht/kan je niet in een ploegendienst rijden dan is het dus handig om van te voren je route uit te stippelen met  hoeveel km je gaat rijden op een dag. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om al een reservering te hebben voor een overnachting. Je wilt natuurlijk niet voor een hotel komen te staan die al vol zit.

De juiste papieren

Deze onderstaande documenten heb je ten alle tijden nodig als je met je auto in het buitenland gaat rijden:

  1. ID of Paspoort
  2. Geldig rijbewijs of een geldig Internationaal rijbewijs
  3. Bewijs van inschrijving (voertuigenregistratie)
  4. Bewijs van technische inspectie (keurbewijs)
  5. Autoverzekering met buitenlanddekking
  6. Handig om ten alle tijden bij je te houden zijn natuurlijk alle belangrijke telefoonnummers (verzekering, noodhulp, pasblokkeren etc.)

Doorreis landen

Omdat je door verschillende landen moet reizen om bij Spanje te komen, moet je ook voldoen aan de eisen, van wat er in die landen verplicht is om in je auto te hebben.

België

Zo is het verplicht in België om sowieso één gevarendriehoek en een veiligheidsvestje (familie, 2 volwassen en 2 kindervesten) in je auto te hebben. Wat ook handig is om te weten is dat je het veiligheidsvestje, zodra je de auto uitstapt (zowel overdag als snachts bij pech) aan behoort te hebben. Ook moet het vestje voldoen aan de EN471-norm. Dit betekend dat het een fluorescerend geel, oranje of rood met retro reflecterende banen moet zijn.

Je bewaart het veiligheidsvestje het beste in je dashboardkastje en de gevaren driehoek gewoon in de kofferbak.

Frankrijk

Omdat je Frankrijk passeert moet je ook hier ook aan de eisen voldoen. In Frankrijk is verplicht: Een gevarendriehoek, een veiligheidsvestje (familie, 2 volwassen en 2 kindervesten) maar ook een alcoholtest. Er wordt voor het rijden in Frankrijk ook geadviseerd om een verbanddoos, een brandblusser, een reservebril (beperking code 01) en reservelampen voor tenminste de koplampen, achterlichten en richtingaanwijzers in je auto te bewaren. (mocht je een auto hebben met xenon/neon of ledverlichting dan is dit niet nodig.

Echter in Frankrijk zijn er ook milieu zones waar je rekening mee dient te houden, hier heb je dus een milieu sticker (milieuvignet) voor nodig.

Zonder deze sticker riskeer je een boete (1 mei 2017 – 68 euro, betaal je dit niet binnen 45 dagen dan wordt de boete verhoogd met respectievelijk 180/ 375 euro). Met deze sticker weet je ook welke zone je met je auto wel en juist niet mag inrijden.. Mocht je hier meer over willen lezen dan kan dat hier – ecovignetfrankrijk. Je kan een milieu sticker op twee manieren aanvragen:

  1. via de gemeente in Frankrijk, echter heb je hier een creditcard voor nodig en duurt het ongeveer 2 weken voordat je de milieu sticker per post ontvangt.
  2. via ecovignetfrankrijk, je vult op deze Nederlandstalige site je gegevens in, betaald per bank, PayPal of creditcard en ontvangt binnen 48 uur de milieu sticker op je deurmat.

Spanje

Ook in Spanje moet je aan bepaalde eisen voldoen.. Zo heb je hier zelfs twee gevarendriehoeken (eentje behoor je 50 meter voor de auto te plaatsen en de andere 50 meter achter de auto), een veiligheidsvestje (familie, 2 volwassen en 2 kindervesten), reservelampen set en een reservewiel met de daarbij behorende uitrusting om de band te kunnen verwisselen nodig.

Een internationaal rijbewijs is verplicht als tot 6 maanden met je (Nederlandse) auto in Spanje wilt verblijven.

vakantie

Tolwegen – Frankrijk en Spanje

Om snel bij je bestemming te komen kan je kiezen om via de tolwegen te rijden of om deze juist te vermijden. Tolwegen kosten geld, het voordeel ervan is dat je sneller en veiliger (minder druk op de weg) op je eindbestemming bent. Wil je liever de tolwegen vermijden dan kan dat ook, je bent dan wel een stukje langer onderweg echter kom je dan wel weer langs mooie plekjes.

De tol voor de tolwegen kan je meestal betalen met bankpas (Maestro logo) of creditcard. Houdt er echter rekening mee dat niet alle passen worden geaccepteerd. Het is dus verstandig om altijd contant geld bij je te hebben.

Andere zaken

Aangezien je ongeveer zo’n 23 uur onderweg bent is het handig om ook voor de nodige versnaperingen te zorgen. Let er dan natuurlijk wel op dat ze niet misselijkmakend zijn i.v.m. wagenziekte. Mocht je een koelbox willen meenemen, dan is het handig om de stekker uit de accu te trekken wanneer je een (korte) pauze neemt. Je wilt natuurlijk niet dat je auto zonder stroom komt te zitten..

Daarnaast (vooral als je met kinderen reist) is het handig om de nodige stops (plaspauze’s) in te lassen en het nodige vermaak in de auto te hebben. Denk hierbij aan genoeg leuke muziek/luisterboeken, films (houdt wel weer rekening met wagenziekte), en spelletjes.

Ander handige zaken om mee te nemen zijn, natte doekjes, zakdoeken, etc..

Ben jij weleens met de auto naar Belgie, Frankrijk of Spanje geweest? Zijn er nog dingen die ik vergeten ben of heb je nog andere goede tips? Dan lees ik ze natuurlijk heel graag hieronder bij de comments! Heerlijke dag gewenst😘

Dit bericht kan affiliatielinks bevatten. Dit houdt in dat ik een kleine vergoeding ontvang als jullie via een van bovenstaande links iets aanschaffen. Als koper merk je daar niks van. Daarnaast krijg ik ook wel eens een vergoeding voor een artikel. Deze vergoedingen gebruik ik o.a. om mijn blog te bekostigen. Wil je meer weten? Lees dan mijn disclaimer.

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments

Er zijn nog geen reacties.
CommentLuv badge