De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Meertalig opvoeden?

meertalig opvoeden

Aangezien wij veel in het buitenland verblijven omdat mijn vriend werkzaam is in de toeristenbranche leek het ons handig en verstandig om onze dochter Zoë meertalig op te voeden.

Zoë leert op dit moment dus niet alleen de Nederlands taal praten maar ook Spaans en Engels.  Ze wordt zo gezegd meertalig opgevoed. In dit artikel vertel ik jullie wat voor ons de voor en nadelen zijn van meertalig opvoeden en waarom wij deze keuze hebben gemaakt.

De voordelen van één of meerdere talen

Jonge kinderen (Zoë is nu 2,5 jaar ) leren meestal snel. Want wist je bijvoorbeeld dat kinderen tot een leeftijd van ongeveer 7 jaar heel snel een tweede of zelfs derde taal tegelijk kunnen leren? Na de leeftijd van 7 jaar kan iemand nog prima een nieuwe taal leren maar dat zal dan wel wat moeizamer gaan.

We willen natuurlijk ook graag dat Zoë  zich verstaanbaar kan maken in het land waar we verblijven. Het zou prachtig zijn als ze straks meerdere talen vloeiend spreekt, dit is altijd mooi meegenomen!

De nadelen van één of meerdere talen

Bij ons ervaar ik op dit moment nog weinig nadelen. Wel kan het straks zo zijn dat ze misschien de talen door elkaar gaat spreken. We bekijken alles positief en voor alles is een oplossing!

Meertalig opvoeden kan op verschillende manieren.

 1. OPOL-systeem: One Parent, One LanguageBij het OPOL-systeem spreekt de ene ouder bijvoorbeeld alleen maar Nederlands en de ander in ons geval Spaans met het kind. Zo leert het kind de woorden en klanken eenvoudig bij te taal te onderscheiden.
 2. Minority language at home: Je spreekt thuis met je gezin een andere taal dan de omgeving. Dus in ons geval zou dat alleen maar Nederlands zijn.

Welke manier gebruiken wij om Zoë verschillende talen te leren.

Thuis word er voornamelijk door mij Nederlands gesproken. Wij oefenen wel met Spaanse /Engelse woordjes door middel van plaatjes etc. dit zodat ze wel straks kan meekomen op de peuterspeelzaal hier wordt namelijk alleen maar Spaans gesproken. Richard spreekt over het algemeen veel Spaans in combinatie met Nederlands, wat ze moet nieuwe woordjes toch wel leren begrijpen. Als er tv gekeken word dan doen we dit alleen in het Spaans of Engels.

Als Zoë 4 jaar is en wij verblijven dan nog steeds in het buitenland dan zal zij naar een internationale school gaan. Hier zal zij dan in het Spaans en Engels onderwezen worden. Thuis zullen wij dan aan de gang gaan met een lespakket van bijvoorbeeld de wereldschool. Zodat ze geen achterstand krijgt met de Nederlandse taal. Voor bepaalde vakken zal Zoë dan waarschijnlijk vrijstelling krijgen aangezien ze deze ook al heeft/krijgt op de internationale school.

Onze tips bij het meertalig opvoeden

 • Elke ouder praat in zijn eigen taal met het kind, Richard spreekt dus over het algemeen Spaans met Zoë en ik Nederlands. Dat neemt niet weg dat ik niet met haar de diverse talen oefen.
 • Wij lezen heel veel boekjes, deze kan je lenen bij een bibliotheek maar natuurlijk ook kopen.
 • Wij zingen heel veel liedjes, door middel van herkenbare deuntjes blijven de woordjes beter en sneller hangen. Je kunt diverse liedjes in verschillende talen vinden op bijvoorbeeld YouTube.
 • Televisie kijken doen wij alleen in het Spaans en in het Engels, dit aangezien ik de gehele dag al Nederlands met Zoë praat. De programma’s die ze dan kijkt zijn ook leerzaam denk hierbij bijvoorbeeld aan Dora. Zij spreekt in de tekenfilm in het Engels en haar vriendjes spreken Spaans. Je ziet hier ook de beelden bij dus dat maakt het ook allemaal wat makkelijker om te volgen.

meerdere talen

 • Vaak naar een speeltuin gaan waar ook kindjes spelen die een andere taal spreken. Wij spelen hier vaak in een speeltuintje waar eigenlijk geen kinderen zijn. Daarom gaan we één of twee keer per week naar een andere speeltuin wat verder weg waar veel Spaanse kindjes spelen maar ook toeristen denk hierbij aan Engelse en Nederlandse kinderen.
 • Ook spelen wij veel spelletjes. Wij hebben bijvoorbeeld een hele doos vol met kaartjes waarop plaatjes staan afgebeeld. Denk hierbij aan een huis, schoen, hond, bloem dus de dagelijkse dingen die je om je heen ziet. We leggen deze kaartjes per 4 voor Zoë neer en vragen dan in het Nederlands, Spaans of Engels: Pak eens het kaartje van de bloem, flor of flower. Dan heeft ze dus de keuze uit 4 kaartjes.
 • Ook als we in de supermarkt zijn maken we er een spelletje van, meestal vraag ik Zoë weet je nog hoe de melk in het Spaans heet? Dan zegt ze al heel goed leche, dan geef ik aan oke dan moeten we nu op zoek gaan naar de leche. Zo maken we van het winkelen een heel leuk spel. De ene dag doe ik dit dus in het Nederlands, andere dag in het Spaans of Engels.

Aangezien we hier in de buurt ook een echte Engelse supermarkt hebben is het harstikke leuk om daar Engels te oefenen met de medewerkers. Ze komt dan echt de supermarkt binnen en dan beginnen we met de begroeting, bij de kassa moet ze zelf alles op de band leggen en dan benoemen de medewerkers wat ze allemaal heeft. Geld geven doen we samen maar de muntjes worden altijd geteld. Dus krijgt ze 3 muntjes terug dan is het This is one, two, three.. Zoë vindt dit een onwijs leuk spel want ze doet al ontzettend goed mee.

 • Je kan natuurlijk ook kijken voor extra onderwijs in de desbetreffende taal. Wij zullen Zoë straks naar een soort van peuterspeelzaaltje laten gaan. Dit zal dan voor een halve dag of twee halve dagen per week zijn. Natuurlijk spreken ze hier alleen maar Spaans. Hier krijgt ze de taal mee van de juffrouw maar natuurlijk ook spelenderwijs van de andere kindjes

Hebben jullie er wel eens aan gedacht om je kind (eren) meertalig op te voeden? Of mocht je dit al doen heb je nog handige tips voor ons? Ik lees het allemaal graag in de comments!

VOLG MIJ OOK VIA:

Geen categorie, Mama, Reizen | 29 reacties | 2 juni 2017 |

Comments

 • Wij voeden ons zoontje tweetalig op. Ik ben van mening dat vooral Engels een belangrijke taal is om al vroeg mee te beginnen. Veel basisscholen beginnen er te laat aan. Ik ben ook geen ster in Engels en ik mis dat heel erg, Mijn vriend is wel goed in Engels. Hij praat alleen maar Engels tegen de kleine. Dat was voor mij ook een voorwaarde. Ik wilde hem alleen maar Engels aanleren als we dat goed konden doen. Vandaar dat mijn vriend het doet. Ik merk nu al dat hij dingen oppakt. Hij zei bijvoorbeeld al heel vroeg “dag dag”. Nu zegt hij ook “Bye bye”. Zo grappig om te zien. Ik vind het wel belangrijk dat hij als hoofdtaal Nederlands leert. En dit dus ook het meeste hoort. Zodra ik merk dat zijn Nederlands eronder gaat lijden, stoppen we ermee. Maar tot nu toe gaat het goed. Hij pikt sneller de Nederlandse woorden op.
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…De 15 reisdilemma’s – tagMy Profile

  • Hoi Leonie,
   Wat goed dat je je zoontje ook tweetalig opvoedt. Heel belangrijk inderdaad om het vanaf het begin af aan goed aan te leren. Want als ze het eenmaal fout hebben aangeleerd, leren ze dat ook niet meer zo snel af. Voor nu doen we 3 talen, NL, Spaans en Engels. Maar als het te moeilijk word stoppen we met Engels. Dat zal ze later ook wel op school nog leren. Maar op dit moment pikt ze het echt ontzettend snel op. Soms zit ik echt met verbazing te kijken en te luisteren hoe ze aan sommige woordjes komt. Dat leert ze dan weer van Dora of van Peppa Pig.. haha

 • Hier worden de kids ook tweetalig opgevoed, zowel Nederlands als Fries (die kant doet mijn man). Het was grappig om te zien hoeveel woorden ze in het begin door elkaar haalde en niet meer wist wanneer ze Nederlands en wanneer ze Fries moest spreken. Ondertussen is onze oudste 6 en spreekt zowel Nederlands als Fries erg goed en pikt het engels ook erg makkelijk op. Mijn tip is om heel consequent te blijven!
  Gerdi onlangs geplaatst…Review | Naamsieraad Names4ever + WinactieMy Profile

  • Hoi Gerdi,
   Wat leuk dat je kids ook Friese les krijgen. Zo blijft de taal tenminste bestaan! Ik denk ook wel dat mijn dochtertje in het begin alles door elkaar gaat halen. Op dit moment switchen we echt nog met zeggen, hoe zeg je dat in het Spaans? of hoe heet dat in het Engels.. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe het over een tijdje gaat.

 • Ik heb er aan gedacht, en gedacht dat het mooi zou zijn als we dat deden. Ook omdat kinderen makkelijk een taal oppikken. Maar we hebben het niet gedaan. Dus het bleef bij denken.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…10 redenen waarom ik graag kringloopspullen koopMy Profile

  • Hoi Nicole,
   Je moet er ook veel tijd aan besteden anders heeft het ook geen zin. Als je dat ook niet kan of wilt, dan houd het meestal op. Dus je moet er inderdaad wel volledig achter je keuze staan en hier ook elke dag aan werken. Ik snap dat sommige mensen hier gewoon de tijd niet voor hebben en dat is ook helemaal niet erg. Kinderen leren Engels en Duits ook wel op school!

 • Onze kinderen spreken thuis Limburgs en op school en overal waar geen Limburgs gesproken wordt, Nederlands. Daardoor krijgen ze meer gevoel voor taal en leren ze snel switchen. Helaas hier pas Engels op de basisschool vanaf groep 7. Met al ons gereis erg laat. Dus dat probeer ik spelenderwijs te oefenen. Op mijn blog trouwens nu een aanbod voor gratis skypeles Spaans. Mocht iemand dat nog willen ophalen/verbeteren.
  Gaby onlangs geplaatst…Nog even je Spaans ophalen of verbeteren? Dat kan met een gratis Skype sessie!My Profile

  • Hoi Gaby,
   Wat leuk dat ze ook Limburgs leren spreken. Zo zonde dat sommige mensen dat niet doen! Vanaf groep 7 Engels vind ikzelf ook wel erg laat. Ik hoor van sommige mensen dat hun kindjes al vanaf groep 4/5 spelenderwijs Engelse les op school krijgen. Leuke tip voor een skyples Spaans!

 • Ophelia speeekt nu 3 talen. Thuis praten we Nederlands met haar en soms zeg ik wel eens wat in Berbers, maar hoofdzakelijk NL. Op school krijgt ze in Het Engels en Duits les. Duits leerde ze al vroeg op kindergarten. Voor Aiden zal Duits de tweede taal worden denk ik. Aangezien hij hier geboren is. Van meerdere talen leren worden ze sowieso niet slechter. Integendeel zelfs!
  Essma onlangs geplaatst…Eid Ul Fitr Bloghop 2017My Profile

  • Hoi Essma,
   Wat knap dat Ophelia al zoveel talen spreekt. Hier zal Zoë als ze naar de internationale school gaat Engels en Spaans krijgen, ook is er een optie op Mandarijns. Maar dat zullen we voorlopig even laten vallen. 3 talen, Nederlands, Spaans en Engels vind ik voor nu wel even genoeg.

 • Mijn zus woont in Amerika en mijn neefjes spreken ook Nederlands, Engels en Spaans. Ik begrijp wel dat mijn jongste neefje het af en toe flink ingewikkeld vinden. Ik probeer mijn kinderen ook het een en ander aan Engels mee te geven zodat ze ook met hun oom etc kunnen praten.

  • Hoi Lodi,
   Wat goed dat je ook Engels leert aan je kindjes. Hier zullen ze later alleen maar profijt van hebben. Zeker op school, dan hebben ze al en fikse voorsprong op hun klasgenootjes!

 • Ik heb een tante in Ierland wonen. Mijn neef en nicht zijn ook tweetalig opgevoed. Als ze hier zijn is het even omschakelen maar wel fijn dat ze dan ook Nederlands kunnen spreken. Hoe jonger hoe makkelijker het gaat inderdaad.
  Patricia onlangs geplaatst…Picknicktips met kinderenMy Profile

  • Hoi Patricia,
   Fijn om te horen dat het bij je neef en nicht allemaal zo goed is gegaan met de extra taal. Ik hoop dat dat ons ook zal gaan lukken. Ik heb er in ieder geval het volste vertrouwen in.

 • Yay voor meertalig opvoeden! Ik denk dat het een hele goede toevoeging is aan de opvoeding. Ik wou dat mijn ouders die mogelijkheid hadden, ik had het geweldig gevonden nu.
  Romy onlangs geplaatst…Vaderdag cadeau inspiratie!My Profile

  • Hoi Romy, Wat een leuke reactie. Ik denk ook zeker dat ze het later geweldig zal gaan vinden. Er gaat namelijk een heel andere wereld voor je open als je met diverse mensen kan praten en dan niet alleen maar met handen en voeten. Ook al zorgt dat ook wel weer voor hilarische momenten..

 • Ik heb er geen ervaring mee. Maar hartstikke leuk hoe jullie dit doen. Ik had overigens al op dit artikel gereageerd, maar ik vermoed dat deze in jouw spam staat. Xxx

  • Hoi Cynthia, Thanks voor je reactie. Ja ik vind het wel belangrijk dat Zoë de talen leert vooral nu Spaans omdat we nu natuurlijk in/op een Spaanstalig (ei)land wonen.

 • Fijne tips! Mijn vriend is Spaans, ik ben Nederlands en mijn vader is Amerikaans. Wij vinden dus allemaal dat ons toekomstige kind al deze talen onder de knie moet hebben. We hebben natuurlijk nog geen flauw idee hoe, omdat we nog geen kindje verwachten. Maar vind het wel heel erg fijn om te lezen hoe jullie dit met drie talen doen. We hebben al wel besloten dat mijn vriend (en zijn familie) zorgen voor de Spaanse kant (logisch) mijn moeder en ik voor al het Nederlandse en mijn vader komt dan in beeld voor het perfecte Engels en daar kunnen wij allemaal in ondersteunen.
  Johanne onlangs geplaatst…Twaalf tv-series die je oud en nostalgisch laten voelenMy Profile

  • Hoi Johanne, Ik vind het zelf ook heel belangrijk dat Zoë haar talen leert. Nu gaat het allemaal redelijk vlot en ze heeft er later alleen maar profijt van. Dus wij zijn echte voorstanders.

 • Ik heb tot mijn 8e op Sardinië (Italië) gewoond en de kant van mijn vader is dus Italiaans, zelf ben ik twee talig opgevoed tot we verhuisden naar Nederland. Het verwaterde maar ik heb het Italiaans nog redelijk onthouden en werk in een internationaal bedrijf waar ik het weer meer ben gaan praten dan behalve met familie tijdens vakanties. Ik zou Olivia (bijna 1 jaar) graag twee talig op willen voeden en spreek nu voornamelijk Nederlands met haar maar herhaal de dingen dan in het Italiaans, het voelt soms wat ongemakkelijk en zeker met vrienden ofzo erbij maar ik denk dat dat iets is waar ik me overheen moet zetten wil ik dat Olivia echt het Italiaans én Nederlands goed zal leren.
  Kelly onlangs geplaatst…Tot zover mijn acteercarrièreMy Profile

  • Hoi Kelly,
   Wat mooi dat je je dochtertje ook Italiaans wilt leren spreken. Ik vind het alleen maar een heel goed iets. En inderdaad soms voelt het wat ongemakkelijk maar aan de andere kant, zo steken je vrienden ook wat Italiaans op! Ik zou het alleen maar geweldig vinden als mensen dit bij mij in de buurt zouden doen en daarbij is Italiaans ook een prachtige taal, lijkt ook heel erg op Spaans. Dus dan heb je eigenlijk alweer 2 vliegen in een klap?

 • Wat goed dat je dat doet. Ik denk dat het heel verstandig is. Kinderen leren zo snel. Het zal haar alleen maar helpen later dat ze meerdere talen spreekt.
  Roelina onlangs geplaatst…“Er komt een vliegtuigje aan…” opvoeden ouwe stijlMy Profile

  • Hoi Roelina,
   Dat denk ik ook. We zijn er in eerste instantie mee begonnen omdat ik wel wil dat ze hier op Lanzarote met mensen kan communiceren. Tot nu toe gaat het ons redelijk/tot goed af. Dus ben benieuwd.

 • Yes! Onze kinderen worden meertalig opgevoed. Wij kozen voor OPOL. Ik spreek dus niet het merendeel Engels tegen ze. Ik spreek alleen maar in het Engels. Daar begon ik mee vanaf 3 maanden en nu 2,5 jaar later lukt het nog steeds. En aangezien Engels niet mijn moedertaal is, vind ik dat best knap van mezelf.

  Ik schreef er deze blog over:

  http://www.beineffable.com/10-voordelen-van-tweetalig-opvoeden/
  Sheila onlangs geplaatst…Ga jij gemakkelijk tegen je principes in?My Profile

 • Leuk blog! Ik ben zelf ook tweetalig, en spreek ook vloeiend Engels. Thuis met mijn ouders werd alleen Portugees gesproken, en op school/televisie heb ik Nederlands geleerd. Toen ik erg klein was haalde ik de talen wel eens door elkaar, maar vanaf ongeveer mijn 8ste spreek ik ze beiden vloeiend.
  Mijn vriend is Amerikaans dus mochten we ooit kinderen krijgen dan wordt Engels zeer waarschijnlijk de voertaal. Al zou ik ze zeker ook Portugees leren, anders krijg ik ruzie met mijn moeder haha.
  Ana Rita onlangs geplaatst…Leça da Palmeira aan de Portugese kustMy Profile

  • Hoi Ana Rita,
   Gelukkig is het met het spreken van de beide talen goed gekomen. Dat geeft mij hoop! Wij zouden ons eerst vestigen op de Kaapverdische eilanden en daar wordt natuurlijk ook Portugees gesproken. Ik wilde net beginnen met een cursus en toen werd mijn vriend wederom naar Spanje gestuurd voor zijn werk. Dus uiteindelijk is het Spaans geworden. Ooit in de toekomst zou ik graag nog een Portugees willen spreken. Lijkt me echt fantastisch
CommentLuv badge