De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Lanzarote – De top 5 creaties van César Manrique

 césar manrique

Overal op Lanzarote kom je César Manrique’s bijzondere gebouwen en kunstwerken tegen. Maar wie is deze legendarische César Manrique en wat heeft hij allemaal voor Lanzarote betekend? Deze vijf kunstwerken en gebouwen van Manrique mag je zeker niet missen als je op Lanzarote bent! Kijk en lees je weer met mij mee?

Lanzarote – De top 5 creaties van César Manrique

Waarom is César Manrique zo bijzonder voor Lanzarote?

César Manrique heeft ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger werden dan 4 verdiepingen en dat de huizen voornamelijk wit geverfd moesten worden met de raamkozijnen in de kleuren groen, blauw of bruin. Zo ontstond er een eenheid van alle plaatsen op het eiland. Hij zorgde er ook voor dat er geen schreeuwende reclameborden langs de kant van de wegen geplaatst mochten worden. Het eiland Lanzarote heeft op deze manier zijn rustige en natuurlijke sfeer kunnen behouden

Er zijn een aantal hotels op het eiland die helaas toch hoger zijn geworden dan de 4 verdiepingen en dat zijn: Het Gran Hotel in Arrecife, Hotel Los Fariones en het appartementencomplex Fariones Playa in Puerto del Carmen. Deze hotels zijn gebouwd in de tijd dat César Manrique voor een aantal jaren in Amerika verbleef.

Toen hij in 1968 (na 23 jaar) terugkeerde naar het eiland Lanzarote vond César Manrique in Tahiche de plek waar hij zijn huis wilde bouwen. Hij vond een stuk lavagrond wat hij voor een prikje kon kopen. Al snel hierna ontdekte César Manrique dat er op dit stuk grond vijf grote (deels ondergrondse) lavabellen waren. Dit werd zijn volgende project, zijn droomhuis. Hij heeft van deze lavabellen prachtige ruimtes gemaakt die door middel van gangetjes en trappen met elkaar verbonden zijn.

Op 25 september 1992, overleed César Manrique (73 jaar) bij een verkeersongeval op een kruispunt, 50 meter van zijn oorspronkelijk huis.

César Manrique heeft dus heel wat voor het eiland Lanzarote betekend. Vandaag wil ik dan ook de 5 mooiste werken van hem laten zien.

1) Fundación de César Manrique

Tahiche de plaats waar het Fundación de César Manrique gevestigd is. Het huis wat César Manrique zelf bedacht, ontworpen en uitgewerkt heeft. Het unieke aan dit huis is dat de kamers zich in vijf grote lavabellen bevinden. Deze kamers/lavabellen zijn door smalle gangetjes en trappetjes met elkaar in verbinding gebracht. Zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen.

Wil je meer foto’s zien en lezen, klik dan hier Fundación de César Manrique

2) Jameos del Agua

jameos del agua

In de prachtige lava-tunnel is een grot waar een ondergronds meertje is ontstaan. In dit meertje leven zeldzame witte albino kreeftjes. César Manrique heeft alle ruimtes erom heen ontworpen, denk hierbij aan het restaurant, auditorium, een prachtige tuin met zwembad (waar je overigens niet in mag zwemmen) en er is een hele expositie over vulkanen (‘Casa de los Vulcanos)

Wil je meer foto’s zien en lezen, klik dan hier Jameos del Agua

3) Mirador del Rio

la graciosa

Wederom een prachtig kunstwerk van de beroemde architect César Manrique. Mirador del Rio staat bekend als één van de mooiste uitzicht punten aan de noordkant van Lanzarote. Op een hoogte van zo’n 475 meter heb je het waanzinnige uitzicht op het nabijgelegen eilandje La Graciosa met de smalle zeestraat El Río en over de oudste zoutpannen van het eiland. Tenminste… als het niet bewolkt is..  De klif waar Mirador del Rio op gebouwd is, staat ook wel bekend als Risco de Famara.

Wil je meer foto’s zien en lezen, klik dan hier Mirador del Rio

4) Jardin del Cactus

panorama uitzicht

El Jardin de Cactus is het laatste werk van de kunstenaar Cesar Manrique voordat hij overleed. Er zijn hier meer dan 2000 verschillende soorten cactussen en vetplanten uit geheel de wereld te zien. De tuin is tussen 1982 en 1992 aangelegd in een oude steengroeve, waardoor de cactussen beschermd zijn tegen de wind. Ook zie je dat er een oude molen in de tuin staat. Hier werd vroeger de Gofio in gemalen.

Wil je meer foto’s zien en lezen, klik dan hier Jardin del Cactus

5) Parque Nacional Timanfaya – Restaurante El Diablo

Nacional Parque Timanfaya

In het Nacional Park Timanfaya vind je ook het restaurant El Diablo. Dit restaurant is ook weer door César Manrique ontworpen. Het restaurant heeft een waanzinnig mooie ligging in het Nacional Park Timanfaya. Mocht je hier in het restaurant plaatsnemen dan kan via één van de vele grote ramen genieten van een prachtig vulkaan (maan) landschap. Het restaurant heeft ook de meest spectaculaire BBQ die je ooit gezien hebt. Het eten wordt namelijk bereid boven een gat in de grond waaruit vulkanische warmte vrij komt.

Wil je meer foto’s zien en lezen, klik dan hier Parque Nacional Timanfaya

Tip: Als je meerdere van bovenstaande bezienswaardigheden wilt bezoeken, kun je het beste een voordeligere combikaart kopen waarmee je toegang hebt tot 3, 4 of 6 bezienswaardigheden. Deze kaartjes koop je gewoon bij de entree van één van de bezienswaardigheden.

Andere door César Manrique ontworpen bezienswaardigheden zijn:

Monumento al Campesino

monumento al campesino

Monumento al Campesino is een 15 meter hoog monument in het plaatsje Mozaga. gebouwd ter ere van de boeren op het eiland. Je zult het waarschijnlijk niet gelijk herkennen maar het monument moet een boer met een ezel en dromedaris voorstellen. César Manrique heeft dit als eerbetoon aan de tradities van Lanzarote en de vele beroepen die hier uitgevoerd werden (en soms nog worden) gebouwd.

Cueva de los Verdes

La Cueva de los Verdes

Een paar duizend jaar geleden is op Lanzarote de vulkaan Corona uitgebarsten. Door het samenkomen van afkoelend zeewater en de stromende lava zijn er diverse prachtige grotten en gangenstelstel ontstaan. Deze grotten worden ook wel Cuevas de los Verdes genoemd.

Wil je meer foto’s zien en lezen, klik dan hier Cuevas de los Verdes

Welke van deze bezienswaardigheden zou jij het liefst bezoeken? Ik lees het graag terug in de reacties!

Heerlijk weekend gewenst!?

VOLG MIJ OOK VIA:

Lanzarote, Reizen | 3 reacties | 2 februari 2018 |

Comments
CommentLuv badge