De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

Lanzarote van plaats tot plaats: Tahiche – Fundación de César Manrique

tahiche

Vandaag in Lanzarote van plaats tot plaats: Tahiche de plaats waar het Fundación de César Manrique gevestigd is. Het huis wat César Manrique zelf bedacht, ontworpen en uitgewerkt heeft. Het unieke aan dit huis is dat de kamers zich in vijf grote lavabellen bevinden. Deze kamers/lavabellen zijn door smalle gangetjes en trappetjes met elkaar in verbinding gebracht. Zeker de moeite waard om hier eens een kijkje te nemen.

Waarom is César Manrique zo bijzonder voor Lanzarote?

César Manrique heeft ervoor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger werden dan 4 verdiepingen en dat de huizen voornamelijk wit geverfd moesten worden met de raamkozijnen in de kleuren groen, blauw of bruin.  Zo ontstond er een eenheid van alle plaatsen op het eiland. César Manrique zorgde er ook voor dat er geen schreeuwende reclameborden langs de kant van de wegen geplaatst mochten worden. Het eiland Lanzarote heeft op deze manier zijn rustige en natuurlijke sfeer kunnen behouden

Er zijn een aantal hotels op het eiland die helaas toch hoger zijn geworden dan de 4 verdiepingen en dat zijn: Het Gran Hotel in Arrecife, Hotel Los Fariones en het appartementencomplex Fariones Playa in Puerto del Carmen. Deze hotels zijn gebouwd in de tijd dat César Manrique voor een aantal jaren in Amerika verbleef.

Toen hij in 1968 (na 23 jaar) terugkeerde naar het eiland Lanzarote vond César Manrique in Tahiche de plek waar hij zijn huis wilde bouwen. Hij vond een stuk lavagrond wat hij voor een prikje kon kopen. Al snel hierna ontdekte César Manrique dat er op dit stuk grond vijf grote (deels ondergrondse) lavabellen waren. Dit werd zijn volgende project, zijn droomhuis. Hij heeft van deze lavabellen prachtige ruimtes gemaakt die door middel van gangetjes en trappen met elkaar verbonden zijn.

cesar manrique

Op 25 september 1992, overleed César Manrique (73 jaar) bij een verkeersongeval op een kruispunt, 50 meter van zijn oorspronkelijk huis.

Na zijn dood in 1992, werd het huis van César Manrique het hoofdkwartier voor een stichting die de voormalige verblijfplaats van de kunstenaar geopend houdt voor het publiek.

Je vindt Fundación de César Manrique aan de hoofdweg LZ-1 van Arrecife richting Tahiche..

Fundación César Manrique

logo

Bijna alle kunst die je tegenkomst op het eiland Lanzarote komt van de hand van César Manrique. Sommige werken zijn zo fascinerend dat je er gewoon maar naar blijft kijken.

Ook in de tuin en in het huis zijn zoveel kunstwerken te vinden, dat je gewoon niet weet waar je kijken moet.

plattegrond huis cesar manrique

Het huis van Manrique heeft 2 verdiepingen en hieronder neem ik je graag mee op tour!

Door de smalle openingen, trappetjes en gangen kom je uit op de meest mooie plekjes van zijn huis.

Het prachtige uitzicht over de lavavelden. Hoe bijzonder en uniek is het dat iemand hier tussen wilde wonen.

César Manrique heeft alle vertrekken in zijn huis namen gegeven. Dit is bijvoorbeeld de witte kamer..

De rode kamer..

En ook heel toepasselijk de gele kamer..

Het zwembad in de tuin bevindt zich niet op de ‘begane grond’ maar ondergronds je zult dus wederom met trappen en gangen naar beneden moeten. Wat uniek is dat alle vertrekken van natuurlijk licht voorzien zijn. Als je naar boven kijkt dan zie je de prachtige lucht aangezien de lavabellen deels geopend zijn. Het is echt waanzinnig mooi aangelegd.

De trappen en smalle doorgangen om van het ene verblijf naar het andere verblijf te komen.

De prachtig aangelegde tuin met natuurlijk weer kunstwerken van zijn hand

En als laatst een winkeltje waar je eventueel nog een mooie souvenir van de allerbekendste kunstenaar van Lanzarote kan aanschaffen.

In het huis vindt je ook heel veel kunstwerken terug en niet alleen van César Manrique maar ook van o.a. Picasso, Miró, Tàpies en Mompó. Dus mocht je dit huis willen bezoeken trek er dan zeker een aantal uurtjes voor uit.

Misschien vindt je dit ook leuk om te lezen: De cactustuin van Lanzarote – César Manrique

Zou je dit huis willen bezoeken als je op vakantie bent in Lanzarote? Ik ben erg benieuwd naar je reactie en lees het graag terug in de comments.

Heerlijk weekend gewenst!😘

0 loves
VOLG MIJ OOK VIA:

Lanzarote, Reizen | 9 reacties | 1 december 2017 | 0 loves

Comments
CommentLuv badge