De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

30 veiligheidstips die elke vrouw van 15 jaar en ouder moet weten!

Het gebeurt helaas steeds vaker dat een meisje of vrouw niet meer alleen over straat kan lopen. Je hoort tegenwoordig zulke vervelende en nare verhalen op het nieuws en in de kranten. Omdat ik mezelf niet bang wil laten maken, maar me toch in zekere mate wil voorbereiden ben ik op zoek gegaan naar handige tips met betrekking tot veiligheid. Hierbij wil ik dan ook 30 veiligheidstips die elke vrouw van 15 jaar en ouder moet weten met je delen.

Natuurlijk kan je zelf ook al veel van deze tips indenken maar het is gewoon herhaling, herhaling, herhaling. Hoe vaker je hoort hoe je moet handelen in bepaalde situaties verkleint natuurlijk de kans dat wij als vrouw zijnde ergens slachtoffer van worden. Gelukkig kunnen wij ons in zekere mate zelf beschermen en verdedigen. Daarom vind ik het belangrijk om deze tips ook met jullie te delen. Al hoop ik natuurlijk dat je het nooit nodig zult hebben.

30 veiligheidstips die elke vrouw van 15 jaar en ouder moet weten!

 1. Als je in de auto stapt doe dan gelijk de deur op slot. Ook overdag. Er kan bijvoorbeeld zo iemand bij je instappen als je stil staat voor een stoplicht. Leg ook nooit je handtas op de bijrijdersstoel. Er zijn al veel gevallen bekend dat men je raam inslaat als je voor een stoplicht stil staat en je tas wordt uit de auto gestolen.
 2. Mocht er onverhoopt toch iemand zijn ingestapt en die persoon dwingt je om ergens naar toe te rijden. Doe dit niet. Ga wel rijden maar probeer zo snel mogelijk ergens tegenaan te crashen! In de meeste moderne auto’s kan je een crash van ongeveer 80 km p/u overleven door middel van de airbag en gordel. De persoon naast je zal hoogstwaarschijnlijk geen gordel dragen en scheef/schuin zitten en die zal door de crash door het voorraam klappen.
 3. Mocht je in de kofferbak van een auto gegooid worden. Schop dan de achterkant van de achterlichten kapot. En steek dan je hand of arm erdoor heen. De persoon die achter de auto rijdt merkt dat dit niet normaal is en zal hoogst waarschijnlijk de politie informeren.
 4. Mocht je bij een (on)bekende in de auto zitten en je wordt door hem/haar ontvoerd, probeer dan uit de auto te springen bij een stoplicht wat op groen springt. Degene die je wilt ontvoeren heeft dan zijn beide handen nodig om te schakelen. Lukt dit niet, probeer dan zijn/haar spullen uit het raam te gooien, draai met je rug naar de deur en schop hem/haar zo hard mogelijk en probeer op de stoel te plassen (gaat ruiken en DNA materiaal)!
 5. Als je in de auto zit en het gevoel heb dat je gevolgd word, draai dan 4 keer een bocht naar rechts. Als de auto dan nog steeds achter je zit. Rijdt dan gelijk door naar het politiebureau.
parkeergarage

bron pixabay.com

 1. Mocht er iemand naast je gaan rijden en gebaren dat er iets mis is met je auto, stop dan nooit langs de kant van de weg maar rijdt door naar een tankstation en vraag of daar iemand even naar je auto kan kijken. Het zal namelijk echt niet gebeuren dat je auto ineens ontploft als je niet direct stilstaat.
 2. Mocht je een seintje krijgen van een agent in burger als je aan het autorijden bent, sein dan terug dat je het gezien hebt en rijdt naar een plek waar veel mensen zijn en verlichting is. Rijdt je op een stille weg waar geen tankstation of iets in de buurt is, bel dan met de politie en vraag of er een agent in burger rondrijd. Zij kunnen heel snel checken en aangeven of het klopt of niet.. Als je onverhoopt toch gestopt bent, let dan goed op de badge en de kleren (compleet uniform, niet in burger of alleen een jasje) voordat je het raam naar beneden doet of de deur opent.
 3. Als je auto op een parkeerplaats staat en er staat een busje naast de portier van de bestuurderskant, stap dan aan de bijrijderskant in. Zo kan men je niet het busje in trekken.
 4. Ga je savonds op stap en moet je ergens je auto parkeren. Als het niet te ver lopen is probeer je auto dan bij een bank te parkeren. Hier is altijd verlichting en zijn er camera’s opgehangen. Zet je je auto in een parkeergarage? Zet je auto dan zo dicht mogelijk bij de in/uitgang.
 5. Kom je savonds terug van een afspraak en zie je dat je auto een lekke band heeft, blijf dan niet bij de auto staan om hulp te bellen maar loop liever naar een cafe en ga daar bellen.
lekke band

bron pixabay.com

 1. Mocht je je auto laten keuren bij een garage, geef dan alleen je autosleutel. Niet je sleutelbos. Bij een garage hebben ze altijd een apparaatje om een kopie van eens sleutel te laten maken. Ook hebben ze je adres vanwege de factuur. Ook weer een gevalletje beter voorkomen dan genezen!
 2. Neem savonds of snachts altijd de lift ipv de trap. Mocht er iemand instappen waar je je niet prettig bij voelt stap dan gelijk uit. Luister naar je instinct!
 3. Als iemand je overvalt bij een pinautomaat en wil dat je pint doet dit dan ook. Zorg alleen dat je zo gaat staan dat de overvaller in beeld komt te staan. De meeste pinautomaten hebben namelijk een camera.
 4. Als je beroofd wordt en ze vragen om je tas of portemonnee, geef dit niet aan de persoon maar gooi het van je af. De persoon zal uit hebzucht erachter aan gaan en jij kan op dat moment wegrennen.
 5. Mocht iemand je ongewenst vastpakken. Geef dan eerst duidelijk aan of de persoon je kan loslaten. Zit je al in een benarde situatie dan is alles natuurlijk toegestaan. Gillen, schreeuwen, bijten schoppen, slaan en krabben.

bron pixabay.com

 1. Gil of schreeuw nooit alleen om HELP, veel mensen durven in deze tijd niet meer zomaar te helpen. Roep altijd HELP BRAND. Mensen bellen dan sneller naar een alarmlijn of komen naar buiten gesneld.
 2. Wees je altijd bewust van je omgeving, weet bijv. waar de deuren/nooduitgangen zijn
 3. Wandel je in het donker en kom je mensen tegen, wees dan extra vriendelijk geef een knikje met je hoofd of zeg vriendelijk goedenavond. Zo weet de persoon dat je hem/haar goed gezien hebt.
 4. Zie je een man alleen of een groepje mannen je tegemoet komen wandelen. Steek dan gewoon even de straat over.
 5. Probeer altijd tegen het verkeer in te lopen, dus meestal aan de andere kant van de straat. Zo kan je nooit van achteren verrast worden. Loop ook altijd in het midden van de stoep, zo kan je nooit een portiekje in getrokken worden
bellen donker

bron pixabay.com

 1. Een telefoon is heel belangrijk om altijd bij je te hebben. Maar als je savonds in het donker alleen over straat loopt ga dan niet bellen. Nogmaals wees je bewust van je omgeving.
 2. Wandel je veel of loop je vaak hard of ga je vaak fietsen in je eentje, wissel dan vaak van route en geef dit ook aan iemand door. Als je graag naar muziek luistert tijdens fietsen, wandelen of hardlopen doe dan één oortje in, zo ben je je altijd met één oor bewust van je omgeving.
 3. Mocht je alleen op vakantie zijn en er wordt er op de deur geklopt voor cleaning/roomservice? Bel dan altijd eerst de receptie om te vragen of er iemand gestuurd is voordat je open doet. Mocht dit niet het geval zijn dan stuurt de receptie meestal iemand naar je kamer om het te checken. Ook dan doe je natuurlijk nog niet open.
 4. Mocht je alleen op vakantie gaan, draag dan altijd een nep trouwring. Zo wordt je minder snel aangesproken.
 5. Neem altijd een deurstop of een deuralarm mee als je op vakantie gaat. Zo weet je in ieder geval dat er niet zomaar iemand via de deur binnen kan komen.
vrouw fiets

bron pixabay.com

 1. Moet je ergens alleen heen met een taxi? Neem dan altijd een ‘legale’ taxi en maak altijd een foto van het nummerbord. Mocht er iets gebeuren of je laat iets in de taxi liggen, dan weet je in ieder geval welke taxi het is geweest.
 2. Mocht je als vrouw zijnde alleen wonen, vermeld dan nooit je volledige voor en achternaam op de voordeur of in het telefoonboek.
 3. Mocht je een huis huren maar niet via een organisatie, kijk dan altijd in de rookmelder of er geen camera in zit.
 4. Als je een nieuw huis koopt of huurt zet dan altijd nieuwe sloten op de deuren heel logisch, maar vergeet ook niet naar de schroeven te kijken. De meeste schroeven voor in de deur en in de deurpost zijn heel kort. Met een hele harde duw kan je de deur alsnog open krijgen. Ga naar de bouwmarkt en vervang de korte schroefjes voor hele lange schroeven.
 5. Heb je van die mooie glijdende balkondeuren? Wees je dan wel bewust dat dit heel inbraak gevoelig is. Wat je zelf kan doen is een houten stang (bezemsteel) tussen de rails leggen van de deur die je openschuift (misschien moet je een stukje van de bezemsteel afzagen zodat deze goed past) Niemand zal de deur nog van buitenaf open krijgen.

2 extra tips die ik je wil meegeven

 1. Als je op een toilet zit met een spiegel erbij. Check dan altijd eerst of het een gewone spiegel is of eentje met dubbelglas. Hoe check je dit. Als je je vinger tegen de spiegel houd en er zit ruimte tussen je eigen vinger en je vinger op de spiegel dan is het een gewone spiegel. Raakt je eigen vinger de vinger in de spiegel aan. Dan is het dubbelzijdig glas.. oppassen dus.
 2. Probeer een cursus zelfverdediging voor vrouwen te volgen. Zo weet je in ieder geval hoe te reageren in elke situatie.

Ik hoop dat je even de tijd wilt nemen om dit artikel te delen met je vriendinnen, familie, buren en collega’s. Iedereen kan baat hebben bij deze tips. Wees altijd voorbereid, want nare dingen gebeuren altijd op momenten wanneer je ze het minst verwacht.  Mocht je zelf  nog tips hebben, deel ze dan hieronder bij de comments.

VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge