De avonturen van een thuisblijfmama in het buitenland!

30 tips om je kind te beschermen tegen gevaar!

meisje schommel

Vorige week stond er een artikel online omtrent 30 veiligheidstips voor elke vrouw van 15 jaar en ouder. Deze week wil ik 30 tips geven om je kind te beschermen tegen gevaar. Helaas leven we in een wereld dat je maar beter voorbereid kunt zijn op bepaalde situaties..Maar hoe leg je aan je kind uit wat gevaar is zonder het angst te geven.

Je kind beschermen tegen gevaar!

De beste manier om je kind te beschermen tegen gevaar is om vaak en openlijk over bepaalde onderwerpen te praten. Het is vooral veel oefenen in spelletjesvorm om ze natuurlijk geen angst te geven. Je weet altijd dat er momenten komen wanneer je kind alleen is en zelf moet leren om gevaren te vermijden. Door veel en vaak over dit soort onderwerpen te praten en te oefenen, leer je je kind zich bewust te worden van gevaar/bedreigingen en hoe ze hierop het beste kunnen handelen.

Belangrijke lessen om te oefenen met je kind(eren).

 1. De allerbeste manier is natuurlijk om je kind aan te melden voor een cursus zelfverdediging voor kinderen. Hier worden ook al veel onderwerpen besproken en leren ze ook hoe te handelen in bepaalde situaties.
 2. Plak naam/adres stickers van je kind nooit aan de buitenkant van een tas/ jas, zo weet iemand heel snel hoe je kind heet en dat wekt vertrouwen bij je kind. Want die persoon kent immers zijn of haar naam
 3. Als je met je kind een drukke menigte gaat bezoeken bijvoorbeeld pretpark, strand maak dan altijd eerst een foto. Het liefst ook ergens tegenaan zodat het makkelijk te zien is hoe groot je kind is. Mocht je kind kwijt raken dan weet je precies wat zij/hij aan heeft. Duidelijk signalement is erg belangrijk. Felgekleurde kleding doet het natuurlijk ook altijd erg goed.
 4. Mocht je met je kind naar een pretpark of strand of iets dergelijks gaan, spreek dan af dat ze niet te ver weg mogen lopen. Spreek bijvoorbeeld af we moeten elkaar kunnen blijven zien. Mocht je kind je toch even kwijt zijn leer ze dan op de plek stil te blijven staan en je volledige naam te roepen. Dus niet mama of papa maar je voor en achternaam.
 5. Leer je kind, als jullie elkaar kwijt zijn om naar een veilig persoon te gaan. Denk hierbij aan een moeder met kinderen, politie of winkelbediende te lopen in plaats van een willekeurige vreemde. Maak hier ook een spelletje van bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen. Hoe zie/herken je een winkelbediende?( Uniform, naambadge) Of vraag aan je kind naar wie zou je toegaan als je mama/papa niet meer kan vinden?

meisje alleen

 1. Leer je kind zo snel mogelijk belangrijke informatie, bijvoorbeeld naam en achternaam, waar ze wonen, telefoonnummer. Of schrijf dit op een briefje en stop het in de schoen. Leer je kind dat mochten ze kwijt raken dit afgeven aan een ‘veilig persoon’. Zie hierboven. Tegenwoordig heb je ook hele mooie armbandjes waar je gegevens in kunt schrijven. Let wel op dat dit weer niet zichtbaar is voor anderen.
 2. Leer je kind om nooit maar dan ook nooit met iemand mee te gaan! Vaak geven mensen die kwaad in de zin hebben aan, ja maar het regent dus stap maar in de auto, dan zet ik je thuis af. Of ik ben mijn hondje kwijt help je mij mee zoeken? Hanteer de regel, Ik ga en mag niet met iemand mee die ik niet ken. Leer ook dat het niet erg is om soms mensen te kwetsen. De regels die gemaakt zijn worden niet verbroken.
 3. Spreek een wachtwoord met je kind af (verander en oefen dit regelmatig). Als iemand anders dan jij zelf je kind moet ophalen bijvoorbeeld in de speeltuin of school, laat je kindje dan naar het geheime wachtwoord vragen. Als die persoon hier niet een antwoord op kan geven, leer je kindje dan om terug naar binnen te gaan of op straat heel hard te gillen. Ook als je kindje bij iemand speelt en hij/zij voelt zich niet veilig laat ze dan naar je bellen en het wachtwoord door te geven. Jij weet dan dat er iets aan de hand is en kan je kindje gelijk ophalen.
 4. Leer je kindje dat onbekende volwassen mensen nooit vragen mogen stellen aan kinderen als de ouders niet in de buurt zijn. Gebeurt dit vanuit een auto, leer je kindje dan altijd om minimaal 4 stappen of verder van de auto af te blijven staan. Als de volwassene vraagt om dichterbij te komen om dan weg te rennen en hulp te roepen. Ook als een volwassen voetganger iets aan een kind vraagt altijd leren om buiten handbereik te blijven. Komt de persoon dichterbij, leer dan om weg te stappen of weg te rennen.
 5. Leer je kindje dat het altijd naar een veilige vreemde (moeder met kind, winkelbediende, politie) te lopen als een volwassen iemand vraagt of hij/zij een foto van je kind mag nemen. Nee dit mag niet!

kind beschermen

 1. Als je kind door een vreemd iemand word meegenomen laat het dan schreeuwen jij bent niet mijn vader/moeder, wie ben jij HELP, laat me met rust ik ken je niet, dit zal bij andere mensen alarmbellen doen afgaan. Leer ook dan alles dan is toegestaan, slaan, bijten, gillen, schreeuwen etc. Als je kindje alleen maar help roept dan zullen omstanders niks doen, aangezien kinderen vaak nukken en kuren hebben.
 2. Wil iemand je kindje meenemen uit een winkel, leer dan dat je kindje alles uit de rekken op de grond mag gooien, dit zal omstanders naar de situatie doen kijken. Dit zal de persoon meestal doen afschrikken omdat zijn/haar gezicht nu bekend is.
 3. Als je kindje doorheeft dat hij/zij gevolgd word door een auto/busje, leer ze dan om met een flinke boog van de auto/busje af te rennen. De auto/busje moet keren om weer op dezelfde weg te komen. Dit creëert wat extra tijd voor je kindje om in veiligheid te komen en om eventueel bij iemand aan te bellen.
 4. Leer je kindje om geen geheimen voor elkaar te hebben, vooral niet als deze geheimen ze je verdrietig, bang, of een raar gevoel in de buik geven. Geef bijvoorbeeld aan bij het geheim houden van een cadeau voor een verjaardag. Dat je een verassing hebt i.p.v. een geheim en deze niet mag verklappen.
 5. Mocht iemand je kindje ongewenst aanraken (kus op de lippen, kietelen en dan af en toe ongewenst aanraken op intieme plekken etc), leer je kindje dan te reageren met heel hard te zeggen STOP DAARMEE, DIT WIL IK NIET. Zo leert je kindje als heel goed zijn/haar grenzen aan te geven. Gaat de persoon verder leer je kindje dan zeggen dat ze naar de wc/badkamer moet en de deur op slot moet doen en niet meer open doet totdat jij ze komt ophalen, of bellen met het codewoord.

meisje pc

 1. Leer je kindje dat het voor niemand de deur mag open doen.
 2. Leer je kindje ook dat het niet zelf de telefoon op mag nemen, in verband met doorgeven privé informatie (tot bepaalde leeftijd)
 3. Mocht je kindje al in het bezit zijn van een telefoon, zet er dan bepaalde applicaties op zodat ze niet in aanraking kunnen komen met bepaalde website’s, of bepaalde email inhoud niet kunnen openen. Ook zijn er tegenwoordig applicaties waarbij je toezicht kunt houden op het gebruik van de telefoon.
 4. Mocht je kindje een telefoon hebben, maak dan een regel dat papa en mama ook de pincode heeft en dat de telefoon bijvoorbeeld alleen beneden in de kamer gebruikt kan/mag worden. Kijk en vraag ook regelmatig wie, wie is als ze gesprekken voeren.
 5. Sommige kindjes (leeftijd +/_7 ) willen graag al een account op e-mail, instagram, facebook of ander social media. Zorg dat je kindje een neutraal email-adres en gebruikersnaam heeft en blijf bij het invullen van de gegevens erbij zitten zodat privé gegevens ook privé blijven. Zorg ook dat het profiel persoonlijk is en niet openbaar, niet iedereen hoeft natuurlijk foto’s van je kindje/familie of andere informatie in te zien.

meisje met beer

 1. Bij sommige spelletjes kan er gebruik gemaakt worden van chatrooms, kijk altijd van tevoren of er bepaalde functies aanwezig zijn, bijvoorbeeld: moderators, is dit niet het geval dan is het niet veilig om te chatten, functies om ongewenste chatters te blokkeren of te negeren, of er een help of rapporteringsfunctie is en welke regels er gelden in de chatfunctie.
 2. Leer je kindje dat foto’s en webcams deel uit maken van hun of familie privacy. Dat als het op internet staat je het er niet meer af kan halen. Leer je kindje ook dat het alleen in overleg met papa of mama afbeeldingen en filmpjes mogen delen met anderen en alleen met mensen die je kent en vertrouwt.
 3. Leer je kind dat ze geen webcam mogen gebruiken als ze alleen thuis of op hun kamer aanwezig zijn. Je kan de webcam eventueel ook gewoon afplakken.
 4. Leer je kind dat mensen zich vaak anders voordoen op internet dan dat ze eigenlijk zijn, dus niet zomaar privé informatie delen en niet afspreken zonder overleg met papa/mama. Mogen ze met iemand afspreken, laat ze dan altijd iemand meenemen als buddy, spreek altijd af in een openbare gelegenheid en laat ze contact opnemen als ze elkaar hebben ontmoet.
 5. Probeer zelf bekend te raken met de verschillende afkortingen tijdens het chatten, zo betekend asl – age sex location, kpc – keeping parents clueless, lmirl – let’s meet in real life, pal – parents are listening, paw – parents are watching en zo zijn er nog heel veel meer afkortingen waar ik en jij misschien niks van weten.

kind verdrietig

 1. Probeer een goede vertrouwensband met je kind op te bouwen zodat mochten ze inzien dat ze een fout hebben gemaakt op internet bijvoorbeeld toch bepaalde foto’s te hebben doorgestuurd of adres gegevens hebben doorgegeven aan een onbekend persoon. Dat ze naar je toekomen om het samen op te lossen en het niet alleen proberen op te lossen.
 2. Mocht je kind gepest worden via face to face/telefoon/internet, leer het dan dit direct door te geven aan papa/mama/leerkracht. Probeer te leren de opmerkingen/berichten te negeren (maar wel te bewaren bij telefoon/internet). Dit kan eventueel nog gebruikt worden als bewijsmateriaal. Zorg ervoor dat je je kind leert te begrijpen dat het nooit maar dan ook nooit hun schuld is dat ze ergens om gepest worden.
 3. Mocht je je kind al alleen naar school laten lopen/fietsen, neem dan heel goed de route door en zorg ook voor een alternatieve route. Mocht er bijvoorbeeld een donker stuk zijn waar de lamp kapot is, leer ze dan om, om tekeren en de andere veilige route nemen. Kijk en vertel onderweg goed wat veilige plekken zijn en waar ze eventueel om hulp kunnen vragen, bijvoorbeeld een supermarkt, kiosk etc. Probeer altijd een vriendje te zoeken in de buurt zodat ze samen kunnen fietsen/lopen.
 4. Leer als ouder zijnde ook wie er een eventueel een gevaar voor je kind kan zijn. Het zijn namelijk niet altijd alleen maar vreemden, vaak zijn het mensen die je kent, vrienden, leerkrachten, iemand van een vereniging etc. Laat alarmbellen rinkelen als iemand veel en vaak alleen met je kind wil zijn.
 5. Probeer je kindje ook te leren om nooit ergens in het openbaar alleen naar het toilet te laten gaan, Altijd iemand meenemen, je weet tegenwoordig nooit wie of wat je staat op te wachten.

Dit waren al weer 30 tips om je kind te beschermen tegen gevaar. Wil je nog meer tips weten kijk dan ook eens bij  30 veiligheidstips die elke vrouw van 15 jaar en ouder moet weten. Hier staat zoal in wat je moet doen als je in een kofferbak gegooid wordt of toch tegen je wil meegenomen wordt in een auto. Zeker de moeite waard om te lezen.

Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze dan hieronder bij de comments. Alvast heel erg bedankt.

ps Heb je mij al toegevoegd op bloglovin, twitter, facebook of instagram? Wel even doen hoor😉!

alle fotos zijn afkomstig van pixabay.com

0 loves
VOLG MIJ OOK VIA:

Comments
CommentLuv badge